IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

От Giulia до Quattroporte - какво готви новата платформа на Stellantis

Мултифункционалната архитектура STLA ще се използва за 8 модела от висок клас

Автономност до 800 км и батерии, работещи с 400 или 800-волтови системи. Това са най-забележителните характеристики на новата STLA Large платформа, представена от Stellantis, която ще бъде в основата на 8 модела (поне на първо време).


STLA


Какви ще бъдат тези коли? По време на презентацията не бяха споменати имена, но тъй като това е архитектура за модели от висок клас (сегменти D и E), вече може да се добием представа за превозните средства, които ще пристигнат с нея до 2026 г.

Началото е в Северна Америка

Дебютът вече е насрочен за 2024 г. в САЩ с два модела Dodge и Jeep. Първият ще бъде ексклузивен за пазара в Северна Америка, докато вторият ще пристигне в Европа по-късно. Това са Dodge Stealth и Jeep Wagoneer S - два големи SUV (с дължина около 4,9 метра), като първоначално те ще бъдат налични само в електрическа версия.


STLA


Wagoneer S (на снимката) се очаква на Стария континент в края на 2024 г. или началото на 2025 г., като на външен вид той повтаря прототипа, показан по-рано. Електрическият SUV ще получи задвижване на четирите колела и около 600 к.с.

След това идва ред на италианските модели

Платформата ще послужи като основа за новите поколения на Alfa Romeo Stelvio и Giulia, планирани съответно за 2025 и 2026 г. Те ще имат напълно различен стил в сравнение с настоящите версии, но няма да се откажат от спортния дух, присъщ на ДНК-то на марката. Твърди се, че версиите Quadrifoglio ще достигнат близо 1000 к.с.


STLA


За 2025 г. е планиран и дебютът на Maserati Quattroporte, но пускането на флагмана на Maserati (планиран само в електрическа версия) беше отложено за по-късна дата. Платформата STLA Large ще бъде и в основата на новия Levante, който ще пристигне през 2025 г. Той ще получи минимална мощност от 750 к.с. и ще се предлага само в електрически вариант.

Остават още 3 модела

Математиката показва, че остават 3 модела. В съобщението на Stellantis се споменава Chrysler като марка, която ще използва STLA Large. Вероятно това означава ново поколение на минивана Pacifica или изцяло нов SUV.


STLA


Споменават се и „други брандове“, а портфолиото на Stellantis е доста голямо. STLA Large би трябвало да се използва в бъдещ голям SUV на Alfa Romeo, чието излизане беше потвърдено от главния изпълнителен директор на марката Жан-Филип Импарато. Този модел ще пристигне през 2027 г. и следователно не е част от групата от осем очаквани новости.

Характеристики на STLA Large

Както стана ясно, новата платформа на Stellantis е предназначена за седани, SUV и луксозни автомобили, като ще позволи да се избира между батерии с капацитет между 85 и 118 кВт/ч със схеми 400 или 800 волта и максимална ефективност на зареждане от 4,5 кВт на минута.


STLA


Тази архитeктура може също така да побере хибридни двигатели и двигатели с вътрешно горене. Следователно това е мултиенергийна платформа, съвместима с трите типа сцепление (задно, предно или задвижване на всички колела), в зависимост от разположението на двигателя (напречно или надлъжно).

Посочени са и минималните и максималните размери на моделите: дължина - 4 764-5126 мм, широчина - 1897-2030 мм, междуосие - 2870-3075 мм и пътен просвет - 140-288 мм.


0 от 500