IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Apple закри проекта си за електромобил

Екипът ще бъде пренасочен в разработката и внедряването на изкуствен интелект

Американският технологичен гигант Apple реши да спре разработването на собствен електрически автомобил. Това се случва след 10 години работа по проекта, известен под името Titan. Информацията е на Bloomberg.


Apple Car


Според агенцията ръководството на компанията е направило съответното съобщение пред всички 2000 служители, които участват в разработката на електрическия автомобил, който сега, както става ясно, се оказва ненужен. Вместо това Apple планира да се съсредоточи върху разработването на технологии за изкуствен интелект (AI). По този начин почти всички служители от екипа ще бъдат пренасочени в дейността си.

Въпросните служители, обединени в Special Projects Group, които работиха по създаването на електрическа кола, ще бъдат прехвърлени в отдела за генериране на AI в джаджите на компанията.

Плановете на Apple предвиждаха появата на сериен електромобил да стане факт най-късно през 2028 г. В крайна сметка обаче е решено проектът да бъде закрит, тъй като глобалните продажби на електрически превозни средства се забавят в последно време и ръководството на компанията е преценила, че пускането на такава кола не е рентабилно.

0 от 500
  • #7
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    колко трябва да не се уважаваш за да си купиш тойота
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    до 4 ( преди 2 месеца )
    Говори се, че *** Кук е бил на гости на парти с дишане на водород при Тойодка-сан, на което е имал видение - че Тойотка е най-високотехнологичната компания във вселената, срещу която няма смисъл да работи, защото ще продава 70 млн. водородни коли през 2030, а същевременно по същото време няма да се продава нито един електромобил. Дори е видял, че инфотейнмънта на Тойотка е по-напреднал от Айфон и затова от догодина спира работа и по него.
  • #5
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 месеца )
    Електромобилите са мъртва технология,да ги закриват.
  • #4
    9 rate up comment 2 rate down comment
    До гост ( преди 2 месеца )
    Вероятно са се уплашили от toyota, която същата тази 2028 година вече ще продава електромобили с 1500 км пробег и 10 минутно зареждане, който е по-евтин от бензинов автомобил. През 2029 година никой няма да иска електромобил различен от toyota, защото всички останали ще са технологично изостанали. .
  • #3
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Не е като оная ( преди 2 месеца )
    Тази работа с производството на ел. автомобили не е като оная. Преди години прахосмукачките Дайсън го разбраха, а сега и "най-голямата" компания в света. Епъл я мъчат тази кола от поне десетилетие. То не беше обединяване с Хюндай, колаборация със Сони (май?), то не беше чудо. Аз, бидейки виден "теслофоб" (не, не ме е страх от Теслите), трябва да им призная, че само те успяват по някакъв начин, което очевидно не е никак малко постижение.
  • #2
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Гост ( преди 2 месеца )
    Адреналинката - електричка,защо така закриват проекта?Поне навреме са се усетили.
  • #1
    15 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Това може да ви даде ясна представа за светлото електрическо бъдеще.