IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да удължите живота на скоростна кутия DSG?

Тези трансмисии се подобряват непрекъснато, но все още създават проблеми на собствениците

Защо автомобилите се нуждаят от роботизирана скоростна кутия с два съединителя? Идеята е да се комбинира комфорта на автоматичната трансмисия със скорост на превключване, компактност и минимални механични загуби поради липсата на преобразувател на въртящия момент. Всъщност инженерите са имали подобни идеи преди близо 100 години, но технологията от онези времена не им е позволила да бъдат реализирани. Трябваше да изчакаме до 80-те години на миналия век и, както често се случва, решенията започнаха да се тестват в състезания.


DSG


Как работи DSG?

По същество това е същата ръчна скоростна кутия, само с кухи валове (вътре в които има други валове) и има два отделни съединителя, които свързват един от двата вала (с четни стъпки и с нечетни стъпки) към маховика на двигателя. Основното предимство е скоростта на превключване и „безпроблемният“ поток на мощността - съединителят, който в момента е неактивен, „включва“ предварително следващата предавка. Ето защо устройството получава името DSG (Direct Shift Gearbox).

Съединителите могат да работят или в маслена баня (така наречените „мокри“) или без нея („сухи“). Това зависи преди всичко от ограниченията на въртящия момент - скоростните кутии със „сухи“ съединители са по-компактни и са предназначени за сцепление от двигатели с малък обем. И всичко това се управлява от сложен електрохидравличен блок.

Как се появи DSG?

Автомобили с автоматик не бяха популярни в състезанията поради тяхното по-бавно превключване и висока маса, така че въвеждането на робот с дългото име Porsche-doppelkupplungsgetriebe (или просто PDK) се превърна в революция. Скоростната кутия, инсталирана за първи път в спортните прототипи на Porsche 956 за участие в Световния шампионат през 1984 г. (и по-късно в Porsche 962), помогна на пилотите да реализират по-добре потенциала на двигателя с 800 конски сили, но с огромна турбо яма, улесни контрола в дъжд и направи колата като цяло по-стабилна.


DSG


Тази скоростна кутия обаче беше ненадеждна и тежка (всеки килограм в моторните спортове е от огромно значение), а маслените помпи поемаха доста голяма мощност. Като цяло, PDK през онези години не успя да се наложи нито на пистата, нито в ралитата (подобна кутия беше инсталирана и на Audi Sport Quattro S1), а в края на 80-те и началото на 90-те FIA елиминира както Група B, така и Група C, тъй като тези чудовищно бързи коли отнеха живота на редица пилоти.

Проектът беше отложен, но концепцията не беше забравена - и през 2003 г. се появи първият сериен автомобил с DSG - Volkswagen Golf R32. Скъпият и тежък агрегат се вписва добре в концепцията на флагмана на Golf - задвижването на всички колела на R32 беше оборудвано с шестцилиндров атмосферен двигател с напълно прилични за времето си мощност от 241 к.с.


DSG


След това шестстепенната DSG скоростна кутия (с обозначение DQ250) беше пренасочена към мощни модели от други марки Volkswagen - Audi, Seat и дори Skoda. А за компактни автомобили с двигатели с малък обем е разработен седемстепенен DSG - SQ200, чиято основна характеристика са „сухите“ съединители, тоест те не работят в маслена баня, като SQ250. Това даде възможност не само да се намалят размерите и теглото, но и да се намалят механичните загуби и да се намали цената на конструкцията. Този DSG вече стана наистина широко разпространен, но, уви, радостта на собствениците беше кратка.

Какви проблеми има DSG?

Първоначално животът на съединителя на скоростната кутия SQ200 се оказва прекалено кратък, тъй като не издържа дори 50 000 км. Резките стартове и честите задръствания водят до прегряване и увеличават износването, а тънките канали в сложната мехатроника се запушват. При превключване и стартиране се появяват „ритници“ и възникникват грешки в електронния блок за управление на „робота“. Самите „мозъци“ също не са много надеждни.


DSG


Производителят веднага взима мерки - DSG беше постоянно модернизиран. Конструкцията и материалите на съединителя са променени, фърмуерът е пренаписан, така че превключванията да бъдат по-малко агресивни, а скоростната кутия е „обучена“ да работи гладко в задръствания. Това означава, че съвременните версии са много по-надеждни, но DSG не успява да се отърве напълно от проблемите - дори новите автомобили периодично получават повреди поради износване на соленоиди, повреда на клапаните за налягане и повреда на електронните компоненти.

Тези проблеми се появяват и при най-надеждните DSG - седемстепенните скоростни кутии SQ500/DL381 и DL501/DL382 с мокри съединители и ограничение на въртящия момент от 550 и 600 Нм. Те са инсталирани на автомобили с мощни дизелови и бензинови двигатели. Проблемите с тези „роботи“ обаче се появяват много по-късно - при правилна и внимателна работа, и спазване на рутинната поддръжка, те могат лесно да изминат до 200 000 км без повреди.


DSG


Ето защо, когато избирате автомобил с DSG, е по-добре да дадете предимство на моделите със седемстепенни „роботи“ и „мокри“ съединители. И за колите с SQ200 важи правилото - колкото по-нова е, толкова повече проблеми с конструкцията вече са отстранени.

Как да карате DSG, без да го счупите?

Парадоксално, но DSG, която е проектирана за светкавични превключвания, а повечето модели на Volkswagen имат режим на стартиране за бързо ускорение (лаунч-контрол) от място, просто не обича внезапните потегляния! Дори при почти нови автомобили съединителите вече се нагряват и времето за ускорение се влошава, тъй като електрониката защитава скоростната кутия.


DSG


Ето защо, за да може DSG да изкара повече време, не трябва да се използва сякаш автомобилът с нея участва в „Бързи и яростни“. Или поне не бива това да се прави през цялото време. DSG също не реагира добре на продължително приплъзване на колелата - може да премине в авариен режим, ако се кара на сняг и лед.

Друг режим, който съсипва DSG, е стоенето безкрайни задръствания. Съединителите се плъзгат, за да осигурят плавен старт, но това ги кара да се нагряват и износват. Затова се препоръча оставяне на по-голямо разстояние от коли отпред, а не да се минава един метър и да се спира отново. В допълнение, опитни шофьори на DSG използват спортен режим в задръствания, така че „роботът“ да не скача от първа на втора предавка и обратно. Това елиминира и малкитe придърпвания, с които са известни трансмисиите с двоен съединител в такива условия.


DSG


Също така определено трансмисионното масло в DSG трябва да се сменя редовно. Според инструкциите това трябва да се прави на всеки 60 000 км, но ако скоростната кутия работи често в задръствания или се подлага на резки стартове, интервалът трябва да бъде намален, така че продуктите от износване да не се натрупват в кутията.


0 от 500
  • #18
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Случайно минаващ ( преди 1 месец )
    До #16 - кой ли знае в какво състояние си ги купил и как са били поддържани. Ако си ги взел нови от магазина и си поддържал всичко спрямо предписанията - ОК, може да се съглася, но пак ... две бройки не са представителна извадка. Общата статистика показва доста добра надеждност на всички DSG-та от DQ250 нагоре.
  • #17
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Anonimen ( преди 1 месец )
    Най-доброто DSG било продаденото ХА-ХА-ХА! Пълен смях. Най-доброто DSG е онова новото купено от дилър-а и поддържано спред предписанията.И аз като 9, си купих чисто нов Олтрак Август 2014, продадах го миналата седмица след 9.5 години каране на 152 000 км.Двигател, скоростната кутия, халдекса окачването не бяха мръднали, никога не съм доливал масло или антрифриз, колата е карана градско в София. Оригиналните задни дискове ги смених на 145х км. 2.0ТДИ, 177коня 4х4. Айде със здраве.
  • #16
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Най доброто DSG е продаденото. Казвам го от личен опит със сеат и ФВ. Дори предпочитам CVT
  • #15
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Въпрос към №9 ( преди 2 месеца )
    А чули ли сте за Power Split Device? Нещо като CVT, ама не баш :). Това е безпроблемната скоростна кутия
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Ха ( преди 2 месеца )
    Без резки стартове? Препоръчвам на авторите да дойдат в Бургас, където за да влезнеш в кръгово, трябва да натиснеш до дупка, защото който влезне се чувства задължен да лети с *** до ламарината вътре. Съответно върви влизай нормално. Мисля, че е дошло времето за кръгови в турски стил - който влиза е с лредио.
  • #13
    1 rate up comment 1 rate down comment
    коко ( преди 2 месеца )
    Къде може да се смени масло на сух DSG?
  • #12
    4 rate up comment 1 rate down comment
    До 8 ( преди 2 месеца )
    Хахахаха. Пичага сменя се! Маслото не е само за съединителите (естествено сухите нямат, нямат масло), а за скоростната кутия! Няма скоростна кутия без масло! Даже и на ръчните скоростни кутии се препоръчва, само че много собственици ги забравят!
  • #11
    15 rate up comment 11 rate down comment
    stefankfz ( преди 2 месеца )
    аз си карам ръчна кутия и всичко ми е ок-който му е трудно да натиска съединител ще кара автомат не коря никой и не обиждам никой лек ден
  • #10
    20 rate up comment 3 rate down comment
    Ме ( преди 2 месеца )
    Представям си в задръстване в Истанбул как оставяш 2 метра отпред... Най-малко две коли и един мотор ще се наврат вътре, а може и камион да се пробва
  • #9
    12 rate up comment 5 rate down comment
    Случайно минаващ ( преди 2 месеца )
    Карам Passat Alltrack B8 2.0 TDI 4 Motion - с DQ250 и нямам абсолютно никакви ядове. Хем и по черни пътища с мноооого сняг я карам през уикенд и не е мръднала. Отделно си обичам и по светофарите да ползвам Launch control. Да, както е написано в статията, първите сухи DSG-та бяха неуспешни (като всяка нова технология), но след това изчистиха всички проблеми и в момента е една от най-добрите кутии (особено DQ500). Който иска главоболия да си вземе CVT - 200k км и нова, даже и за ремонт не става.