IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Франция спря електрическия бонус за бедни

Причината е огромния интерес - близо 4 пъти повече заявки от предвиденото

Френското правителство беше принудено да спре лизингова схема за покупка на електрически автомобили от по-бедни жители на страната само 6 седмици след въвеждането й. Причината - невероятният интерес и много по-големи заявки. Властите имаха добрата идея да стимулират по-бедни домакинства в борбата с вредните газове.


Citroen e-C3


Според замисъла на властите, 25 000 електрички, произведени в Европа, трябваше да бъдат предложени срещу месечен лизинг от едва 100 евро. Но заявките надхвърлиха бързо 90 000 само до края на януари. „Очевиден успех на нашата еко политика. Това е добре и за портфейла, и за планетата“, сподели съветник на президента Макрон.

Шофьорите, които се затрудняват да купят електрически коли, можеха да вземат на лизинг модел срещу 100-150 евро месечно, стига да не надхвърля обща цена от 47 000 евро. Разбира се, условията не бяха само тези. Мераклиите трябваше да са над 18 години, да живеят във Франция, да карат поне 8000 километра на година по служебни задачи и да имат доход в домакинството под 15 400 евро на човек.

Тригодишният контракт можеше да бъде подновен веднъж с опция за покупка на автомобила. Забележете, със субсидия от 13 000 евро от правителството. За по-малко от 6 седмици хитрата схема, част от предизборната програма на Макрон през 2022 година, стана жертва на собствения успех.

Министърът на икономиката и енергетиката Ролан Лескюл обясни, че акцията е трябвало да бъде прекратена поради малкия брой електрички, произвеждани в страната. И призова автомобилните концерни да побързат с увеличаване на капацитета в заводите си.

„Фантастичното на тази оферта беше, че едновременно даваш достъп на хората до по-скъпите електрически автомобили, но в същото време стимулираш френското производство. Станахме жертва на своя успех. Всичко се разви по-бързо от очакванията ни. Може би не дадохме на френските производители време да са готови“, коментира министърът. 

Лескюл добави, че към края на тази година ще бъде обявена програма и за 2025-а.  Нейните параметри обаче все още не са ясни.


0 от 500
  • #16
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 2 месеца )
    Е как да не върви на 100 евро? На толкова са свършили за месец. Не знам как "четете". Аз преди време споделих, че ако въведат същото, ще се опитам да кандидатствам за една такава. Нищо, че в наше село са малко зарядните... 200 лв. месечно от сърце ги давам, за да карам такова нещо от любопитство... Ама в нашата родина тези пари си ги вземат политиците...
  • #15
    3 rate up comment 2 rate down comment
    niko ( преди 2 месеца )
    Истината е че хората нямат пари за нова нормална кола с ДВГ а камо ли за Ел Евтомобил.Тотална недомислица е със стимули и подараци да се въврви към елелтрическия прогрес.Вярно е че франсетата обичат тънките сметки, някой все да ги субсидира и облекчава, но какво излиза нито има достатаъчно електрически коли за всички а и пари няма достатаъчно. Не виждам как засега във Франция електричката ще стане масова -няма никакви изгледи за това.
  • #14
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 2 месеца )
    То като гледам и за 100 евро няма кой да ги вземе. Не върви бизнеса мyн4oвци електричари.
  • #13
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Бустер,те затова ги раздават за по 100 евро.Защото няма кой да ги купи.
  • #12
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До 11 ( преди 2 месеца )
    Ето още един функционално неграмотен, който не е разбрал статията. При първоначално замислени 25 000 електромобила за цялата година, само за януари са събрали заявки за 90 000 което е почти 4 пъти повече от планираното и ти казваш на това провал? Първоначално много се ядосвах на онзи досадник митбъстър, но накрая ще вземе да излезе прав!
  • #11
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Щом Франция се провали с инициативата, електрификацията тука няма никакъв шанс да се случи скоро.
  • #10
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Пропов ( преди 2 месеца )
    От тоя експеримент става ясно единствено, че политиците хал хабер си нямат колко бедни всъщност са им поданиците. И че има начин да се разтикат нежеланите ел.коли, но предимно като подарък.
  • #9
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    "Причината - невероятният интерес и много по-големи заявки. " - Даваш автомобил, които полуава безплатно паркиране, не плаща данъци и прочие, за цената на карта за градския транспорт - ЕМИ НОРМАЛНО, Е БЕ ХОРА! Аз по-едно време се чудих, дали да не ме запише един познат, че работя за него, да изкарам документ, че пребивавам, да се пробвам и аз ... Ке я изнеса зад граница и GG>
  • #8
    18 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Тоя министър е вярвал че в 60 -милионна Франция няма как да има повече от 20-30хил бедни. За пореден път се убеждавам че политиците живеят в някаква успоредна реалност.
  • #7
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Мел Брукс ( преди 2 месеца )
    Както е казал класикът Мел Брукс, "Да го ду...т бедните!".