IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Kia готви електрически наследник на Stinger

Спортният модел ще се казва EV8 и ще има над 600 коня

Помните ли Kia Stinger? Това беше седан/купе със задно предаване, представен през 2017 г., който разполагаше с впечатляващи характеристики. Начело на проекта по създаване на модела беше Алберт Бирман - бивш вицепрезидент на BMW M, но въпреки това Stinger не успя да се наложи на пазара и беше спрян 6 години по-късно.


Kia Stinger


Сега обаче Kia готви негов приемник с кодово име GT1, като по информация на Carscops това ще бъде електрически автомобил със спортен дизайн и мощна задвижваща система. Идейният наследник на Stinger все още не е официално представен, но вече претендира да бъде най-мощният автомобил в историята на корейската марка.

Лифтбекът от сегмент E ще се базира на най-новата eM архитектура, проектирана да побира голяма батерия. Нейният капацитет ще достига 113,2 кВт/ч, което означава, че ще е по-голям от този на големия Kia EV9, който е оборудван с батерия с 99,8 кВт/ч. Батерията ще осигури на GT1/EV8 приблизително 800 километра пробег без презареждане. За сравнение, Mercedes-Benz EQS във версията с най-голям пробег изминава 750 километра.


Kia Stinger


Като мощност бъдещият електрически спортен автомобил може да изпревари EV6 GT с неговите 585 к.с. Наследникът на Stinger ще получи два електрически мотора, които заедно развиват 612 к.с. Очакват се обаче и по-малко мощни модификации с един електромотор и задвижване само на едната ос. Мощността ще варира от 218 до 435 к.с. в зависимост от версията.

Производството на GT1/EV8 ще се осъществява в завода на Kia в Хвасьонг (Южна Корея) през 2026 г. Това означава, че премиерата на модела може да се състои още през 2025 г.

0 от 500
  • #2
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Сбъркаха много с цените Киа, сегашната ми си беше наистина колата с най-много екстри за цената си когато я взимах 2018, сега просто абсурдни цени и колкото и екстри да и слагаш то си остава Киа, безумно е да се наливат толкова пари за Киа за разлика от когато бяха бюджетна марка.
  • #1
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Майска младост