IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нова платформа на Kia обещава революция в индустрията

Концепцията използват електромагнитни и механични връзки за размяна на модулите зад водача

Корейският производител Kia представи няколко нови концептуални разработки, които трябва да създадат работни камиони с шаси и кабина на бъдещето. Концепциите PV1, PV5 и PV7 използват електромагнитни и механични връзки, за да заменят сегашните модули, намиращите се зад шофьори.


Kia Platform Beyond Vehicle


Kia предвижда бъдеще, в което една платформа за превозно средство може да има огромно разнообразие от приложения, включително и за товарен транспорт. Тя ще може да бъде конфигурирана в различни варианти, като инсталираните първоначално удобни седалки за таксита ще бъдат заменяни от багажници да превоз на товари.

Специално тази архитектура се нарича PV5 и е една от трите модулни концепции, които Kia показва на изложението за потребителска електроника CES тази година. Всички те са насочените към така наречените Platform Beyond Vehicle (PBV) решения, като PV5 е разработена в три различни варианта. 


Kia Platform Beyond Vehicle


По същество това е универсална идея - основната платформа на автомобила може лесно да се преконфигурира според нуждите, за да изпълнява различни функции, а усъвършенстваният софтуер помага на собствениците и фирмите да следят всичко. Това е мобилно решение, насочено основно към бизнеса, но не пречи да се използва и при частния транспорт - например модула със седалки да бъде заменен от товарно отделение, в което да се натовари багаж.

Kia си представя PV5 като единична платформа отдолу със стандартна кабина отпред. Тъй като това е електрическа кола, предната скоба е рязко наклонена - като при ван, само че няма двигател между шофьорската и пътническата седалка. „Магията“ се случва зад пилотската кабина, където могат да се монтират модули с големи размери на тялото в зависимост от това, от което се нуждае шофьорът.


Kia Platform Beyond Vehicle


На външен вид превозните средства изглеждат като шаси с кабина. В случая модулите се закрепват с помощта на механични и електромагнитни средства. Така замяната им, когато тя се наложи, отнема съвсем малко време и за нея не е нужно специално оборудване.

Предложените от Kia превозни средства са стандартен товарен ван, различен товарен ван с нисък просвет, друг товарен ван с висок покрив, такси и ако нито едно от тях не звучи привлекателно за купувача, той може да избере доброто старо „шаси-кабина“, която е готова за изцяло персонализирана конструкция по старомодния начин.


Още снимки на концепцията на Kia - вижте в галерията:


 

0 от 500