IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai и Kia разработиха гуми с вградени „вериги“ за сняг

Специалните грайфери са интегрирани и се активират при липса на сцепление (ВИДЕО)

Корейските производители Hyundai и Kia разработиха гума с интегрирани „вериги за сняг“. Технологията е доста интересна, но изисква сериозни промени в конснтрукцията на целия комплект колела. Основният елемент са специални ръкохватки от сплав с памет за формата, като тези на марсоходите на НАСА. Когато се подаде напрежение, те могат да бъдат възстановени в първоначалното си състояние, така че да могат да бъдат прибрани или удължени чрез просто натискане на бутон.


Hyundai Kia гума


Hyundai Motor и Kia вече са подали патент за новата технология, но скоро няма да видим нещо подобно в серийните автомобили. Корейската разработка фундаментално променя конструкцията на целия комплект колела, така че предстои дълга и доста специфична работа за създаване и отстраняване на грешки в нови технически процеси. Независимо от това, решението е интересно и най-важното - то наистина може да направи пътуването през зимата по-безопасно.

Технологията работи със специални радиални канали на гумата, в които са монтирани скоби. Тези куки влизат вътре в джантата и са частично изработени от специална сплав с памет на формата. В неактивно състояние „телбодът“ е захванат, като има форма на буквата L, но веднага щом се подаде ток, той се превръща в буква J и избутва куката навън. Получените ръбове подобряват сцеплението, освен това водачът не трябва да излиза от колата и да прави нещо ръчно.



Друго предимство на технологията е, че когато са спуснати, скобите започват да издават шум при износване на протектора, сигнализирайки за необходимостта от смяна на гумите.

Hyundai и Kia имат още една интересна разработка - система за задвижване на колелата за електрически превозни средства, наречена Universal Wheel Drive System, или Uni Wheel. При него скоростната кутия се намира вътре в главината. Решението ще намали размера на електромоторите, както и дължината на задвижващите валове. Освен това Uni Wheel отваря нови възможности за увеличаване на запаса от мощност и оформлението на вътрешното пространство, което е особено важно за дронове и модели със специално предназначение (PBV, Purpose-Built Vehicles).

0 от 500