IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новата Kia EV3: Какво знаем за субкомпактния електрически SUV за 25 000 евро

Серийната версия ще излезе през 2024 г. и ще следва дизайна на по-големите модели EV5 и EV9

Kia непрекъснато разширява гамата си, за да предложи повече варианти за електрически SUV-та, като следва стъпките на флагмана EV9. След като стартира EV5, който е с размерите на Sportage, първоначално в Китай, преди да го представи на други пазари през следващата година, Kia сега се подготвя да разкрие и субкомпактния EV3 през 2024 г. Този предстоящ модел ще се отличава с модерен екстериорен дизайн и устойчив, натоварен с технологии интериор.


Kia EV3


Новият модел беше представен чрез концепцията EV3 по време на събитието EV Day на автомобилния производител миналия октомври и впоследствие направи своя дебют в САЩ на автомобилното изложение в Лос Анжелис през ноември. Скорошни шпионски снимки на камуфлажни прототипи от Корея показват, че производствената версия до голяма степен ще запази футуристичния и остър стил на концепцията, макар и с малки промени. Както се вижда в нашите спекулативни изображения, тези корекции вероятно ще се концентрират върху LED графиката, уголемените огледала и избора на интериорни материали.

Kia не е разкрила официално размерите на новия модел, но очакваме, че EV3 ще бъде с размери около 4.4 метра дължина, поддържайки безопасно разстояние от габаритната дължина от 4 615 мм на EV5. Иновацията с индекс 3 на практика ще бъде предложение с подобен размер на сегашното Niro в гамата на Kia. В зависимост от пазара се очаква Kia EV3 да се конкурира с автомобили, като Volvo EX30 , Smart #1, Peugeot E-2008 и други напълно електрически субкомпактни SUV автомобили с подобен размер.


Kia EV3


Kia EV3 ще включва минималистичен, но футуристичен интериор, украсен материали на растителна основа и структури от естествени влакна. Въпреки че устойчивостта е ключов фактор за съвременните електромобили, се очаква някои от тези елементи да бъдат променени за серийната версия. Други промени трябва да включват по-конвенционален дизайн за волана, централната конзола и таблото, както и предлагане на по-тъмни опции за тапицерия, за да се погрижат за по-широк диапазон от предпочитания.

Цифровият кокпит в Kia EV3 може да бъде заимстван от EV5, включващ двойни 12.3-инчови екрани, интегрирани в един панел. Очаква се информационно-развлекателната система да поддържа актуализации по въздуха (OTA) и може да има софтуерно активирани услуги по заявка (FoD), налични като допълнителни екстри. Освен това EV3 трябва да наследи най-новата версия на ADAS пакета на Kia, известен като „AutoMode“, който позволява полуавтономни възможности за шофиране при определени условия.


Kia ev3


EV3 ще се прави върху широко използваната E-GMP архитектура на групата Hyundai-Kia. За разлика от EV6 и EV9, които използват 800V архитектура, субкомпактният SUV се очаква да споделя по-достъпната 400V система с EV4 и EV5. Опциите за батерии за EV3 могат да включват модули с капацитет 58 kWh и 77.4 kWh.

Очаква се базовият EV3 да бъде оборудван с един електрически мотор, но не е изключено Kia да предложи по-мощна версия с два електромотора и възможности за задвижване на всички колела. В края на краищата Kia потвърди, че всички членове на нейната електрическа гама ще се предлагат в GT версия , което обикновено означава повишена мощност и по-спортна настройка на шасито. Освен това EV3 GT може да получи подобрения като ревизиран бодикит и уникални акценти в интериора, за да предаде по-спортния му характер.


Kia EV3


Докато наближаваме очаквания дебют на EV3 през 2024 г., очакваме Kia да предостави допълнителни подробности за производствената версия. Междувременно можете да разгледате спекулативните изображени , създадени от независими дизайнери, които са вдъхновени от концепцията, която визуализира EV3.

Потвърждението на Kia, че нейната EV линия ще бъде на цена между 30 000 и 80 000 долара, предполага, че както SUV-то EV3, така и седанът EV4 вероятно ще започнат в диапазона от 30 000 долара, когато излязат на пазара. Очаква се тази ценова структура да отразява подхода, възприет с по-големия SUV EV9, предоставяйки на потребителите набор от опции и нива на оборудване.

В Европа вероятно ще бъде позициониран над предстоящия най-малък кросоувър EV2 , който е планиран да дебютира през 2026 година, като се очаква на Стария континент цената на EV3 да е от порядъка на 25 000 евро. Kia има амбициозни цели, като се стреми към годишни продажби от 1 милион електромобила до 2026 г., с надеждата да увеличи допълнително този брой до 1.6 милиона единици до 2030 г.


0 от 500
  • #2
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Освен това очевидно е желанието на фирмата Киа да пусне тази кола уж на ниска цена но после да ти взима 200-300 долара на месец за освновни неща като отопление на седалките, написано в статията като нова технология!
  • #1
    14 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    То и EV9 щеше да започва от 50 хиляди долара, ама его на 100к долара начална цена в BG, няма смисъл да лъжат повече хванахме ги!