IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda обнови най-продавания си модел

Octavia получи промени в дизайна и салона, като и модернизирана гама двигатели

От 1996 г. модерната Skoda e продала 7,15 млн бройки от Octavia, което прави този модел един от десетте най-продавани модели в Европа за периода. С кумулативните данни за продажбите на седана и комбито, семейството Octavia се счита за най-продавания компактен модел в 27-те страни-членки на ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.


Skoda Octavia


Бестселърът на чехите е в четвъртото си поколение, което получава сериозен фейслфит. Сочена като по-просторна алтернатива на наскоро актуализирания Volkswagen Golf, Octavia е оборудвана с нови матрични LED-фарове, които имат адаптивни дълги светлини без заслепяване и ще бъдат опция за по-ниските нива на оборудване, но стандартни за топ-версията RS. Тя е загубила отделните дневни светлини, които Skoda монтираха в бронята след фейслифта на второто поколение Octavia RS, пуснат през 2009 г.

Задната част е до голяма степен същата, въпреки че светлините сега изглеждат като препратка към моделите на Audi. Фейслифтът на Octavia се предлага с освежен набор от лети джанти, вариращи по размер от 16 до 19 цола, с цветове Phoenix Orange и Mamba Green. Шрифтът, използван за марката и модела, е дискретно преработен, докато RS логото отпред и отзад вече е по-голямо.


Skoda Octavia


Очаквано, салонът също не е променен основно, с изключение на новата информационно-развлекателна система с увеличен екран с 13-инчов диагонал. Дори базовият вариант вече има 10-инчов цифров инструментален панел и двузонов автоматичен климатроник. Skoda обновява опциите за облицовка и тапицерия, като същевременно запазва вентилираните и масажиращи предни седалки, предлагани срещу допълнително заплащане.

В гамата двигатели изненадващо не се споменава за plug-in хибрид, въпреки че Golf се предлага като eHybrid. Освен това Octavia RS ще бъде достъпна само с бензинов двигател, което означава, че 2,0-литровият дизел, който се предлагаше с предно и задвижване на всички колела, вече не съществува. Отпадането на мотора 2.0 TDI в спортната версия не е голяма изненада, като се има предвид, че дизелите са изпаднали в немилост в Европа.


Skoda Octavia


Ефективният дизел е нишов модел и с по-строгите регулации за емисиите „смъртта“ на Octavia RS, работеща с нафта, е напълно логична. В крайна сметка Golf GTD също го няма. Skoda също така не съобщава нищо за Octavia RS iV plug-in, въпреки факта, че VW ще продължи да продава Golf GTE.

Стандартната Octavia загуби трицилиндровия 1.0 TSI двигател, което означава, че гамата сега започва с по-големия 1.5 TSI. Агрегатът с 4 цилиндъра се предлага в стандартна и мека хибридна конфигурация и можете да се избирате между 115 к.с. и 220 Нм или 150 к.с. и 250 Нм. Неелектрифицираните варианти се предлагат с шестстепенна механична скоростна кутия, докато тези с 48V технология получават седемстепенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител. Моделите 1.5 TSI са изключително с предно задвижване.


Skoda Octavia


Флагманът Octavia RS е само с предно задвижване и използва модернизиран 2.0 TSI двигател, който сега произвежда 265 к.с., допълнителни 20 к.с. в сравнение с модела преди фейслифта. Въртящият момент от 370 Нм остава непроменен. Скоростната кутия е DSG.

През 2025 г. Skoda ще представи бензинова версия със задвижване на четирите колела с 2.0 TSI, чиято мощност от 203 к.с.е насочена към двете оси чрез DSG. Това е увеличение с 13 к.с. в сравнение с предишния модел, предлаган с този двигател. Въртящият момент остава същият - 320 Нм.


Skoda Octavia


За обновения модел все пак се предлага един дизелов двигател - 2.0 TDI със 115 к.с. и 300 Нм или 150 к.с. и 360 Нм. По-слабият вариант е с ръчна скоростна кутия, докато вторият е само с автоматик, като и двата са с предно предаване.

Skoda коригира също така променя нива на оборудване. Обновената Octavia ще се предлага в нива Essence, Selection, Sportline и RS, като от гамата отпада луксозната версия Laurin & Klement.


Още снимки на обновената Octavia - вижте в галерията:


0 от 500