IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо капачката на резервоара може да е от различна страна на колата?

Производителите имат няколко съображения при определяне на мястото

Шофьорите, които са карали автомобили на различни производители, знаят, че капачката на резервоара може да бъде разположена отдясно или отляво. Как производителите определят местоположението на гърловината и защо то не е едно и също при всички автомобили?


зареждане на гориво


Това решение често зависи от пътните условия в различните страни. Например, в много европейски дължима гърловината за зареждане на автомобили с гориво се намира отдясно. Това е така, за да се намали рискът от зареждане от туба край пътя. В случая шофьорът е далеч от платното с движещи се превозни средства и така е защитен. Интересното обаче е, че при повечето автомобили с десен волан резервоарът също се зарежда отдясно.

Поставянето на гърловината отдясно позволява на водача без проблеми да отвори вратата на колата си при спиране на бензиностанцията. Това улеснява зареждането с гориво, тъй като водачът може да излезе от автомобила и бързо да плати горивото, без да се притеснява, че вратата ще удари бензиновата колонка. Освен това е по-лесно да се стигне до бензинова помпа с гърловина, разположена отдясно.

Това обаче не са всички причини. В по-старите европейски градове често има малки бензиностанции с няколко помпи, разположени до пътя. За да се приближите до тях, е по-удобно да използвате дясната страна, а понякога това е единствената възможност, особено при еднопосочни улици.

зареждане на гориво

В САЩ, където движението е отдясно, при много коли гърловината на резервоара е отляво. Инженерите обясняват това, като казват, че по този начин водачът не трябва да полага допълнителни усилия и да губи време за зареждане с гориво. Просто излиза от колата и прави няколко крачки към помпата.

Изборът на място за гърловината на резервоара също зависи от конструктивните характеристики на конкретен модел. При проектирането на ново превозно средство се обръща специално внимание на безопасността. Един аспект в случая е свързан с минимизиране на риска от запалване на гориво в случай на авария. Инженерите провеждат серия от краш-тестове, за да оценят последствията от евентуален сблъсък, като анализират динамиката на повредата на каросерията и симулират различни опасни сценарии на пътя. Резултатите от тези тестове се анализират и се вземат предвид при вземане на решение за местоположението на гърловината за пълнене на гориво.


зареждане на гориво


За да избегнат объркване на бензиностанциите, автомобилните производители инсталират упътвания на приборния панел. До иконата на резервоара обикновено има стрелка, сочеща към страната, където се намира вратичката за зареждане. Това помага на шофьорите да се ориентират бързо.


0 от 500
  • #14
    0 rate up comment 0 rate down comment
    СТЕФАН Койнарчев ( преди 2 месеца )
    В Русия са отгоре и висят .Зареждането е много удобно
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Кольо ( преди 2 месеца )
    По-добре да са 50/50. На бензиностанциите има колонки за от ляво и от дясно и така се разпределят равномерно по колонките!
  • #12
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Според мен най-умни са проектантите на стария Москвич, капачката е отзад.
  • #11
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Сещам се за един случай ,новобранец бензинджийка беше вкарала пистолета на колонката в кръглия отвор за стрелба на един инкасо автомобил и беше го оляла с нафта .Охранители , касети с пари всичко туш.
  • #10
    1 rate up comment 5 rate down comment
    Народ ( преди 2 месеца )
    "Освен това е по-лесно да се стигне до бензинова помпа с гърловина, разположена отдясно."А нафтова помпа лесно ли се достига или трудно? Най-често използвания израз в България е бензиноколонка, Пешко! Само като започна да чета и си личи бездарния "труд" на тоя "автор". Тоя, ако работеше за мен отдавна да е уволнен!
  • #9
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Мда, разбрахме че е все тая. Тук така, там обратното и всичко е "много смислено".
  • #8
    16 rate up comment 2 rate down comment
    СССР ( преди 2 месеца )
    "Москвич"-а си беше най-добре: под задния номер - кеф ти отляво колонка, кеф ти отдясно колонка, а ако наливаш от туба - нито си отляво, нито отдясно
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Затова най- добре са някои стари астъни и ягуари (сигурни има и други)- имат капачки и от 2те страни и пълниш откъдето ти е кеф
  • #6
    17 rate up comment 3 rate down comment
    Гост ( преди 2 месеца )
    Те само тесларите имат нужда от подсказване,като спрат Теслата на бензиностанция и търсят къде да пъхнат маркуча с бензин.
  • #5
    7 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    пробвай с помощ от публиката или 50/50