IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW съди дилър за внос на електромобили от Китай

Автомобилният гигант настоява колите - VW ID.6, да бъдат унищожени

Необичаен съдебен процес се развива в Германия. Най-големият автомобилен производител в страната - Volkswagen, съди един от своите дилъри, които внася произведени в Китай електромобили, съобщава Automobilwoche.


Volkswagen ID.6


Ситуацията вероятно не би предизвикала учудване, ако внесените електрмобили не бяха от марката Volkswagen. На първо време властите са се съгласили искането на автомобилния гигант за конфискуване на колите, но търговецът е подал жалба, като твърди, че вносът е напълно легален.

Дилърът Григорий Брудни се възползвал от „ценовите войни“ на китайския пазар и закупил партида от 22 електрически автомобила ID.6, произведени от съвместното предприятие FAW-Volkswagen. Колите струват наполовина по-малко отколкото в Германия, като дори с логистичните разходи по докарването им, цената им е по-ниска.

В жалбата си търговецът посочва, че е похарчил пари за софтуерни актуализации и за митнически такси, като подчертава, че е получил одобрение от германските власти за внос на автомобили и не е нарушил закона.

Адвокатите на Volkswagen обаче са на друго мнение. Представител на компанията каза пред репортери, че сглобените в Китай автомобили се различават от тези, които се продават в Европа, а също така им липсва система за автоматично спешно повикване. Volkswagen настоява китайските ID.6 да бъде унищожени.

На свой ред, Брудни коментира, че процесът срещу него трябва да бъде показателен и да предупреждава другите търговци да не внасят китайски коли. Въпреки че все още не е взето окончателно решение, търговецът от Хамбург вече е изправен пред сериозни проблеми. Той харчи по 8000 евро месечно за съхранение на спорните коли. Ако съдът вземе страната на автомобилния гигант, тогава бракуването на всеки Volkswagen ID.6 от партидата ще струва на бизнесмена 15 000 евро.


0 от 500
  • #1
    21 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Хахаха, прав е човекът, че може да не е етично, но след като е законно. Отделно на това спешното повикване мисля че още не е задължително за новите автомобили, така че ако ги регистрира преди това няма да има проблем да ги продаде