IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новият Ford Mustang загуби мощност за Европа

5,0-литровият V8 на спортното купе стана жертва на екологичните разпоредби

Все по-строгите разпоредби за емисиите принудиха производителите на автомобили, предлагащи своите модели в Европа, да намалят цилиндрите на двигателя и да добавят турбокомпресор. Така пазарът на нови автомобили през 2024 г. е доминиран от модели, оборудвани с двигатели с три и четири цилиндъра с принудителна индукция.


Ford Mustang


Ford Mustang обаче се опитва да се противопостави на тази тенденции, като запазва добрия, стар V8 двигател. Под капака на новия модел отново се намира познатият 5,0-литров атмосферен двигател Coyote. Той обаче също е принуден да се съобразява с екологичните разпоредби на Стария континент.

Стандартният Euro Mustang GT произвежда 446 к.с., което означава, че във Ford е трябвало да пожертват 47 к.с., за да може двигателя да отговаря на стандартите. Въртящият момент също е намалял, тъй като двигателят произвежда „само“ 540 Нм, тоест с 28 Нм по-малко от варианта за Северна Америка. Има и по-мощна версия - Mustang Dark Horse, която развива 453 к.с.

Намаляването на мощността не означава, че спортното купе е поевтиняло, дори напротив. Цените на модела в Германия, например, стартират от 59 900 евро за Mustang GT във версията с механични скорости. Тази с автоматик е с 3000 евро по-скъпа.


Ford Mustang


Спортното купе получава нова всмукателна система с два въздухозаборника и две дроселни клапи. Тази конструкция минимизира загубите при всмукване и позволява по-висока производителност на двигателя поради по-големия въздушен поток. При ниски скорости се отваря само една дроселна клапа, което подобрява горивната ефективност. Ако оборотите на V8 са по-високи, втората дроселова клапа се отваря синхронно и, според производителя, това максимизира развитието на мощността.

Има до шест режима на шофиране, от които да се избира - нормален, спортен, хлъзгав, Drag Strip и Track, както и персонализирана настройка. Графиките с висока разделителна способност на цифровия инструментален панел показват избрания режим и ярко показват отделните функции.

Според Ford, благодарение на оптимизираната геометрия на окачването, шасито е още по-устойчиво на усукване при натоварване и по този начин намалява склонността към недозавиване. Резултатът е „още по-прецизно поведение при шофиране, което също се възползва от по-директното съотношение на кормилното управление“.


Ford Mustang


Ford оборудва Mustang GT с 10-степенна автоматична или 6-степенна ръчна скоростна кутия. Втората осигурява плавна смяна на предавките при ръчно превключване на по-ниска предавка чрез регулиране на скоростта. Функцията за „плоска смяна“ също се предлага като опция. Това позволява на водача да превключва предавките, без да сваля крака си от педала на газта - така че мощността на двигателя се предава към задвижващите колела без почти никакво прекъсване на теглителната сила.

Стандартният пакет, предлаган от Ford за Европа, включва 19-цолови алуминиеви джанти и диференциал с ограничено приплъзване, спирачни апарати Brembo и активна клапа на изпускателната система, която адаптира звука си към съответната ситуация на шофиране. Шасито MagneRide също се предлага като опция. То записва текущите пътни условия с хиляда измервания в секунда и съответно регулира етапите на отскок и компресия на амортисьорите чрез електронно контролирано подаване на течност.

В интериора на седмото поколение на Mustang фокусът е върху цифровия кокпит. Новият волан, който е сплескан от долната страна, има по-дебела джанта, която според Ford дава на водача още по-добро сцепление. Зад него той гледа към цифров 12,4-инчов широк инструментален панел, който може да конфигурира индивидуално по свой вкус, използвайки различни дизайни и новата графика на режимите на шофиране.


Ford Mustang


Цифровият инструментален панел се слива безпроблемно с централния сензорен екран. Неговият 13,2-инчов дисплей е разположен зад същия стъклен капак като арматурното табло и се накланя към водача.

При пускането на пазара, арматурното табло и вътрешното осветление на новия Mustang се появяват в медни тонове и тъмни цветове – подобен дизайн на електрическия SUV модел Mustang Mach-E с батерии. Анимирана последователност за приветствие и типичните за Mustang стартови екрани приветстват водача, когато се приближава към спортния автомобил. Външният вид на арматурното табло и вътрешното осветление могат да се настройват индивидуално.


Още снимки на новия Mustang за Европа - вижте в галерията:


0 от 500
  • #16
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Същите тия ще купят ( преди 2 месеца )
    А най са ми смешни ония къде тичат за айкенеф да си купуват
  • #15
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Смешно е ( преди 2 месеца )
    От краварите с любов ама то не е само колите. То е всякаква техника, къде ли не - ощетяване
  • #14
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Копфтор мустанг ( преди 2 месеца )
    А така в щатите е мощен, за Европа - осакатени модел чета. Честито на печелившите.
  • #13
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Заслужавате го всичк ( преди 2 месеца )
    Докато сте масово толерасти из еврогейската общност така ще е - японците си вадят в Япония моделите върхови с много коне - моделите за Европа - кастрирани и грозни на вид. Същото и при краваропитеците - никой не им прави проблем на комините (защото ползват комини за пикапите си особено ) да осират с тях и да замърсяват здраво - но естествено там проблем няма - в Европа е големия проблем да се ползват продуктите в оригиналния им вид - тук са ни наложили евро стандарти и караме осакатени кастрации
  • #12
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    До 11 - ТОш па и Тоя па пиии4 .. мноо си зле
  • #11
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До 3 ( преди 2 месеца )
    Долният ти го е написал ясно, но ти трябва да се потрудиш малко, за да го осмислиш.
  • #10
    2 rate up comment 0 rate down comment
    ... ( преди 2 месеца )
    "с принудителна индукция" - Гугле - прибери си вересиите!За преводача-преписвач - индукция е термин в електричеството...
  • #9
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    До Факт - is that a fact? Според кого? Хора с 8-ми диоптър?
  • #8
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Факт ( преди 2 месеца )
    Най красивият мустанг досега
  • #7
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Може ли да сменя фаровете със старите? Ще го направя, ако се наложи, ей! А и да не забравяме, че едно баране на ECU-то е 100 евро и ... "октключва" нови възможности ;)