IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo спира финансирането на Polestar

Шведите ще прехвърлят своя дял на Geely

Volvo Cars ще прекрати финансирането на бившото си подразделение Polestar, което сега е отделен производител и ще прехвърли своя дял на Geely. Китайският концерн е другият основен акционер в Polestar и е собственик на Volvo.


Polestar


Polestar беше основан като марка за производство на изцяло електрически превозни средства през 2017 г. Той е съвместно предприятие между Volvo Cars и Zhejiang Geely Holding Group. В момента Volvo Cars притежава 48,3% дял в Polestar, който беше листван на фондовата борса NASDAQ през 2022 г.

Volvo обяви плановете си да прекрати финансирането на Polestar като част от финансовите си резултати за 2023 г. Компанията планира допълнително да разшири своите проекти за електрически автомобили през следващите години, включително това, което шефът на Volvo - Джим Роуън нарече „мащабни  инвестиции в създаването и приемането на нови технологии и производствени мощности, подходящи за бъдещето“.

Роуън добави, че в резултат на това „нашият фокус е върху развитието на Volvo Cars и концентрирането на нашите ресурси върху нашето собствено амбициозно пътуване“.

Съобщението на шведския автомобилен производител доведе до повишение на акциите му с около 30% при отварянето на пазара. В същото време акциите на Polestar продължиха да падат, като за година техният срив е с над 60%.

0 от 500