IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Катастрофа: само две европейски марки на автосалона в Женева

Легендарното изложение възкръсва след четири години пауза, но доста измъчено

Само две европейски марки - при това част от една и съща компания - ще участват в тазгодишния Автомобилен салон в Женева, стана ясно, след като организаторите оповестиха официалния списък на изложителите. Това са Renault и Dacia, като при това френският бранд не е представен директно, а чрез дъщерното си дружество в Швейцария.
  
   
Renault 5 Prototype
Серийното електрическо Renault 5 ще е ключовата премиера за френската марка на тазгодишния автосалон
   
   
Извън това единствените познати автомобилни марки, които ще уважат салона, са китайските BYD и MG Motor, и американският производител на електромобили Lucid. Ще участва и японската Isuzu, но само с товарните си модели.

Женевският автосалон, проведен за пръв път през 1905 година, без съмнение е най-престижното автомобилно изложение на планетата - може би отстъпващо по мащаби на Токио, Пекин, Детройт, Париж или Франкфурт/Мюнхен, но по традиция предпочитано за най-важните премиери, особено във високите пазарни сегменти. Дори при видимия отлив от другите автосалони в края на миналото десетилетие, Женева продължаваше да привлича достатъчно изложители чак до 2020, когато салонът бе отменен заради Covid-19. Същото се случи и през 2021. Междувременно организаторът трябваше да бъде спасяван от фалит с помощта на катарски инвеститори, които се опитаха през 2023 да преместят изложението в Доха - без особен успех. Сега автосалонът се връща в традиционния си дом Palexpo, но интересът на изложителите е много слаб.
  
  
автосалон, автомобилен салон, Женева
  
    
За да не разочароват публиката, организаторите ще отделят една цяла палата за състезателни автомобили с възможност за тестваме. Друга пък ще бъде посветена на автомобилния дизайн, с активното участие на Pininfarina. Но е спорно доколко това ще компенсира оскъдното присъствие на автомобилната индустрия.

За да подчертаем каква беше ролята на Женева в миналото, сме подбрали 10 от най-гръмките и паметни премиери на автосалона в неговата 119-годишна история.


10 от най-паметните премиери в историята на Женева (ГАЛЕРИЯ):


  
  

 

0 от 500
  • #9
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Няма ги защото няма какво да покажат!
  • #8
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    като няма какво да покажеш нормално е да затвориш сергията волво започна да показва мебели като се уморят посетителите от ходене поне да има къде поседнат щото и автомобили нямат
  • #7
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Грета Тунберг ( преди 3 месеца )
    Предложи на моя приятел MythBuster.
  • #6
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    До#2.Защо не си ползваш Ника MythBuster?
  • #5
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    колегите по долу - Благодарско за поправката и съжелявам за заблудата. прави сте.. няма Франкфурт вече. Навремето ги следях и обикалях изложенията, но както си личи вече не. Защото като видиш 1 и все едно си видял всичкиките. Общо взто за фирмите са скъпи удоволствия с минимална възвращаемост.
  • #4
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Никой не иска да харчи милиони за нещо което няма никаква възвращаемост
  • #3
    15 rate up comment 1 rate down comment
    до 2 ( преди 3 месеца )
    много ме кефи, когато диванният специалист наплюнчи молива и се изкаже с достолепна компетентност. Франкфурт не съществува вече от пет години. Париж е само за локални нужди. Във Вегас няма салон, а изложение за потребителска електроника. И т. н.
  • #2
    5 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Не е катастрофа, а нещо, което последните години беше тенденция. Само в Евпропа има 4-6 салона ако не и повече, които са предимно разходи и много малко приходи. Затова едиснтвените които ще останат засега са Париж и Франкфурт (с разменено домакинство), като и тяхната съдба не е много ясна занапредОтделно има салон във Вегас, Токио, Пекин...
  • #1
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Лудория ( преди 3 месеца )
    VW XL1 е дизелов хибрид и не е възможно да има разход, измерен в бензин - 1л дизелово гориво е вярното...