IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Невръчените фишове от КАТ вече могат да се проверяват и плащат онлайн

За последния месец държавата е събрала над 1,3 млн лева от глоби на шофьори

Всичко шофьори вече имат възможност да проверяват и плащат наложените им от КАТ глоби изцяло по електронен път. Това се случва, след като от Министерството на вътрешните работи обновиха системата си електронните си услуги. Една от тях дава възможност за проверка на датата на нарушението и стойността на глобата.


глоби


Едно от нововъведенията е, че граждани, които не са правоспособни, тоест нямат свидетелство за управление на моторно превозно средство, вече могат да направят справка, защото може да притежават автомобил. Справката се извършва по ЕГН, номер на лична карта или с номер на шофьорска книжка, или по регистрационен номер на МПС с чуждестранен номер.

Самата услуга се радва на голям интерес. Над 17 000 са платените, но невръчени електронни фишове и наказателни постановления, през системата за електронни плащания към доставчици на електронни административни услуги на Министерство на електронното управление (системата е-Плащане) от средата на месец декември миналата година до момента. Събраната сума е на стойност над 1,3 млн. лв.

До момента са изпратени близо 205 000 известия за невръчени глоби по телефона (чрез SMS или Viber). За същия период, по електронна поща, през системата са изпратени над 88 000 известия. Над 90% от нарушенията са за превишена скорост, съобщиха от Министерството на електронното управление.

Още по темата - вижте на bgonair.bg



 

0 от 500
  • #11
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    #9 от такива "юристи" като тебе не може да се оправиме :)
  • #10
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 месеца )
    Единствения начин да се вкарват хората в пътя е глоби. Рано или късно тия простоти с обжалването ще отпаднат. Като тръгнеш да караш в Европа как спазваме ограниченията? И знаем че ако стане нещо хоп 100-200 евро, крайно време е и тука да е така. Тогава за всички ще е по-добре а не да те е страх дали няма някой да те отнесе тебе или децата ти докато отиваш на море.
  • #9
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Я пак... ( преди 3 месеца )
    Ще ми вземат дедовия! Юрист съм и тия тикви милиционерите ги правя смешни в съда, че даже и ми плащат после по ЗОДОВ. Прочети малко какво е това и може и да стоплиш, че умен човек няма как да плаща на ***!
  • #8
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До 6 ( преди 3 месеца )
    Ами не влизайте, все по някое време ще се наложи да подмените документ, или някое друго административно обслужване и хоп, ще ги вземат наведнъж ;).
  • #7
    0 rate up comment 4 rate down comment
    И пак си карам бясно ( преди 3 месеца )
    аз плащам понеже постоянно трупам яко всеки месец и не искам да ми се трупат до безкрайност - имам си кинти - плащам си
  • #6
    9 rate up comment 7 rate down comment
    Глупости без край... ( преди 3 месеца )
    Никога няма да им вляза в тъпата система!Те са длъжни да ми връчат лично каквото имат, а не аз да им плащам невръчените глупости!Улеснението е за тях,не за хората и всичко е за пари и нищо друго!
  • #5
    3 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Това не е мярка за оправяне на хаоса по пътищата, а номера на Кокорчо да събира пари, за 5 мин. навън всеки може да се нагледа на изключително нагли нарушения, отнемане на предимство, минаване на червено, изпреварване на зебра и каквото се сетиш а маркировката, тя е излишна по-добре да я махнат леви и обратни на двойно непрекъсната в София не е нарушение.
  • #4
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 месеца )
    #3 Несъобразената скорост на 99% е калпав път или някое друго безумие, за което отговаря "държавата". Заледен склон 5 км/ч ако се хлъзнеш ти си виновен, че си опитал да го качиш, а не държавата, че не почистила или опесъчила. Дупка - ти не си я заобиколил, не държавата, че не я е запълнила. След като ми вменяват да съобразявам скоростта с условията да ме оставят и да преценя дали карам с 20 или 120, що киснат зад безумно 50 с камерата...
  • #3
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    1ви, лошото е че "несъобразена" скорост е редовното, което казват и така шофьора го отнася. ТИ ако си спрял и ти падне дърво, най много глоба за неправилно паркиране да получиш. Няма как някоя държавна иснтитуция да е виновна, независимо, че масово не си вършат работата.
  • #2
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Платих две стари задължения, доста удобно, иначе никога нямаше да си ги вземат, освен ако не ми ги бяха връчили при проверка.