IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кога се сменя маслото на автоматична скоростна кутия?

Това не само удължава живота на трансмисията, но осигурява плавно и ефективно шофиране

Смяната на маслото на автоматична скоростна кутия е ключова процедура за поддържане на доброто състояние и дълготрайността на автомобила. Този процес не само удължава живота на трансмисията, но и осигурява плавно и ефективно шофиране. 


Кога се сменя муяаслото на автоматична скоростна кутия?


Каква роля играе тази течност за автоматичната скоростна кутия и кога трябва да се сменя?

Значението на маслото за автоматичната скоростна кутия

Маслото в автоматичната скоростна кутия играе основна роля относно редица значими аспекта. То осигурява необходимото смазване на движещите се части в скоростната кутия. Това намалява триенето и износването, което е от съществено значение за предотвратяване на преждевременни повреди и удължаване живота на трансмисията. 

Освен това, осигурява охлаждането на компонентите. То помага за отвеждане на излишната топлина, генерирана от движението на частите, което предотвратява прегряване и повреда.

Не на последно място – улеснява предаването на мощност от двигателя към колелата, като осигурява необходимата вискозитет и динамични свойства, за да се гарантира, че мощността се предава ефективно и без загуби.

Кога се сменя?

Подмяната на тази течност на автоматична скоростна кутия, наред с тази на филтъра, е важна процедура за поддържане на превозното средство в оптимално състояние. Ето кога е препоръчително да се извърши тази процедура:

  • спазване на препоръките на производителя – всеки автомобил има индивидуални насоки за смяна на масло на автоматична скоростна кутия, които са посочени в ръководството на собственика. Обикновено това е на всеки 50 000 км или на всеки 2 години, но може да варира в зависимост от марката и модела на превозното средство. Важно е да се спазват тези препоръки, за да се гарантира дълготрайността и надеждността на автоматичната скоростна кутия;

  • условия на шофиране – ако колата се използва в тежки условия, като например често шофиране в градски условия, при високи температури или при превозване на тежки товари, може да се наложи по-честа смяна, казват от автосервиз OnDrive. Тези условия може да ускорят износването му и да намалят ефективността му;

  • качество на маслото – редовната проверка на качеството на течността е от съществено значение. Ако е замърсено, има изгорял мирис или показва признаци на износване, то трябва да се смени веднага. Замърсеното масло може да доведе до повишено триене и амортизация на вътрешните компоненти.

Смяната на маслото на автоматичната скоростна кутия е важна част от поддръжката на автомобила, която помага за предотвратяване на скъпоструващи ремонти и удължава живота на трансмисията. Винаги е препоръчително да се консултирате с квалифициран механик или да следвате насоките на производителя за оптимална грижа за вашата кола.

Как да проверим качеството на маслото?

За да проверите качеството на маслото в автоматичната трансмисия на вашия автомобил, трябва да обърнете внимание на няколко ключови аспекта:

  • цвят и консистенция – нормалното и чисто масло обикновено е с прозрачен и леко червеникав оттенък. Ако забележите, че е станало тъмно, мътно или има частици в него, това е сигнал, че е необходима смяна. Тъмният цвят и мътността може да са индикация за замърсяване или изхабеност на компонентите;

  • мирис – ако има неприятен мирис или такъв на изгоряло, това може да е признак за проблеми, като прегряване или износване. Мирисът на изгоряло често е сигнал, че маслото е загубило своите смазващи свойства и не може ефективно да защитава трансмисията.

Редовното обслужване на автоматичната скоростна кутия е от съществено значение за дългосрочното оптимално състояние и ефективност на всеки автомобил. Следвайте препоръките на производителя, внимавайте за признаци на износване и не пренебрегвайте тази важна част от грижата за превозното средство. Правилната поддръжка на трансмисията ще ви осигури плавно шофиране.


0 от 500
  • #7
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Koko ( преди 2 месеца )
    Живея в Америка, имам Тойота Camry на 320 000 км. и Honda CRV на 170 000 км.Ами не съм сменял маслото, защото в сервизите ми казват, че маслото не се сменя и е до живот. Проблеми до този момент нямам, а и вече идва време да ги сменям. Не знам какво да мисля. Тойотата е 9 годишна, а Хондата 6 годишна.
  • #6
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Popa ot razgrad ( преди 2 месеца )
    "Кога се сменя маслото на автоматична скоростна кутия?" - когато сервиза сметне за необходимо...
  • #5
    1 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Никога не се сменя :) (повечето потребители) а тия дето сменят мислят за добруването на следващите собственици, освен ако не навъртат по над 100 000 на година.
  • #4
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Един познат навъртя 200 000 км и скоростната кутия взе да му прави въртели, в специализиран сервиз му се изсмяха на твърдението, че масло не се сменя. Направиха промивка сложиха ново и се усети разликата, но в последствие се оказа че вече е бил успял да я съсипе, та едно ремонтче за около 4000евро и сега е ток и жица.
  • #3
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Вин ( преди 2 месеца )
    Кофтито е, е нямат и щека да провериш ниво и качество, поне на око!
  • #2
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Вин ( преди 2 месеца )
    Някои автомобилни марки препоръчват "доживотна смяна" на кутия на производител, която се слага и на други , които пък дават конкретни препоръки! Личен опит с Айсин АТ6 за която от Ситроен не препоръчват смяна, дори го демонстрира същия отговор руски блогър в ютуб.В същото време, всеки технически грамотен човек знае, че вечни масла и части няма, затова 50/60 хилки сменяй!
  • #1
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Малък проблем ( преди 2 месеца )
    Само дето при някои от новите автоматици, особено СВТ-тата, по мануел се водят "необслужваеми" или с нещо от рода на "пожизнено" масло, така че ако ги четеш и слеваш, ще се наиграеш сериозно (освен ако не е чистак-бърсак нов автоматик). Проблемът, както казват разбирачите, е, че потребителите и производителите имаме напълно различни разбирания за това колко километра или време е "живота" на автомобила (или поне скоростната му кутия).