IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Батерията на болид от Формула Е експлодира преди старта

Това е втора подобна злополука в електрическия шампионат за последните месеци

Компонент от батерията на електрически болид от Формула Е експлодира преди старта за Гран при на Мексико, но пилотът Сержиу Сете Камара успя да изскочи от автомобила навреме и се отърва невредим. Инцидентът стана преди седмица, но все още няма официално обяснение какво е предизвикало експлозията.
  
  
Сержиу Сете Камара, Formula E
  
   
Самият Сете Камара обясни в своя Instagram профил, че чул "много силен трясък" от задната част на колата, появил се пушек и на таблото му светнала червената лампичка за опасност. "Батерията гръмна още преди да започне състезанието. Съсипващо. Но като видях щетите по колата и като осъзнавам какво можеше да ми се случи, просто съм щастлив, че съм добре", писа бразилският пилот.

Сете Камара се състезава за бившия тим на китайската компания NIO, който от старта на този сезон се прекръсти на Electric Racing Technologies (ERT). Батериите за всички болиди в електрическия шампионат Formula E обаче се произвеждат от един и същи доставчик: WAE. От FIA обявиха само, че разследват случая съвместно с WAE и отбора ERT.
  
  
Сержиу Сете Камара, Formula E
Като видях какво остана от колата, просто съм щастлив, че съм добре, каза Сете Камара
  
   
Ако се окаже, че експлозията е по вина на батерията, това ще е втори такъв случай само за няколко месеца. През октомври при предсезонните тестове във Валенсия складът за батерии на WAE се запали, което отложи тестовете с няколко дни.

WAE бе създадена през 2010 като поделение на Williams Grand Prix Engineering - компанията-собственик на тима на Williams от Формула 1. Постепенно тя се ориентира изцяло към електрическо задвижване и батерии, а през 2022 бе придобита от австралийския гигант Fortescue Metals Group (FMG).
  
  

 

 

0 от 500
  • #7
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До 6 ( преди 3 месеца )
    Само един истински мъж може да си позволи да налазва други мъже. Ние обикновените мъже затова тичаме след жени - просто не ни стиска да преследваме мъже.
  • #6
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Ето казах ли ви веднага ви налази! Като за истински мъже
  • #5
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Пичове, очевидно изкуствения интелект много правилно се е прицелил тук да си предлага аналога на виагра, като ви чета мненията. Ако наистина сте оставили звукът от ауспуха да ви прави мъже и ще ви лишат от мъжественост, ако ви го вземат, по-добре не споменавайте думата мъж, за да не я принизявате. Ползвайте там думата батка, мъжага, мачо и другите производни, дето си мислите че мъжът се познава по външния вид, а не по постъпките и характера. Някои жени се държат по мъжки от вас! Мрън мрънльовци!
  • #4
    11 rate up comment 1 rate down comment
    До 3 ( преди 3 месеца )
    Както казва Митко Павлов по радиото, "Бъди мъж, защото мнозина се отказаха!"
  • #3
    3 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    1-ви, съгласен. Ама реално като погледнеш, то мъже не останаха...
  • #2
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 3 месеца )
    Батериите нали бяха незапалими,теслю мити4ен,тези направо се взривили.
  • #1
    12 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Формула 1 за мен приключи някъде 2005-2006г. От тогава не съм гледал и не ме и интересува. Просто вече е супер скучно. Сега с тия електрическите е дори неприятно да се гледа защото всеки път като ги видя и си спомням за златните години и ерата на V10 и V12 двигателите и осъзнавам че сега всичко е унищожено. Същата работа е със ралитата. Навремето WRC беше истински екшън. Също и Рали Дакар със производствени автомобили....беше истинско. Сега всичко е фалш и скука.