IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Dacia Spring се запали и изгоря в Румъния

Собственикът на електромобила твърди, че пожарът е възникнал в батерията

Електрически Dacia Spring се запали в Румъния и изгоря до основи, а това е първият подобен инцидент в Румъния и втори в Европа с произведения в Китай градски автомобил. Първият публично известен инцидент с Dacia Spring е в Италия, където през ноември 2022 г. кола се запали на паркинг по време на зареждане.

 

dacia-spring-completely-burnt-down

 

Собственикът на автомобила в Румъния публикува информация за инцидента във Facebook групата на Dacia Spring Romania и включи снимки и видео. Той казва, че пожарът е избухнал, докато колата е била управлявана от съпругата му в близост до дома им в окръг Тимиш, Западна Румъния.

Йонел Карну добавя, че жената, която карала сина им от училище, се паникьосала, когато чула силен шум отдолу на превозното средство - комбинация от съскане и скърцане. Тя се обадила на съпруга си и му казала, че отдолу на колата, там където се намира батерията, започва да излиза гъст дим.

 

dacia-spring-burnt-by-fire (1)

 

Тъй като била на около 300 метра от дома си, жената продължила да се движи, докато се прибере и веднага слязла от автомобила заедно със сина си. „Петнадесет минути след това колата беше напълно обхваната от пламъци“, написа Йонел във Facebook.

Когато пожарникарите пристигнали установили, че автомобилът е напълно унищожен от огъня. Те идентифицират късо съединение като първоначална причина за инцидента, но не определят дали има връзка с батерията или компоненти на електрическата система.

Собственикът казва, че притежава колата от година и половина и е изключително доволен от нея през това време. Той също така отбеляза, че винаги е зареждал автомобила у дома си. Колата е с пробег 36 000 км, има още 18 месеца гаранция и е застрахована.

 

dacia-spring-burnt-by-fire

 

В по-късна публикация три дни след злощастното събитие Йонел предложи повече подробности, включително, че е убеден, че пожарът е възникнал в батерията. „Вече предоставих на властите и на Dacia снимки и видеоклипове, които ясно показват как гъстият дим излиза точно от зоната на акумулаторния пакет“, казва мъжът. След като е бил свидетел на пожара, той смята, че няма друга възможна причина.

Дали е така се очаква да решат експерти и екип от инженери от завода на Dacia в Миовени (Румъния) след извършване на техническа експертиза. Dacia също така информира собственика, че екипът ще разговаря със съпругата му и ще поиска сведения за обстоятелствата преди и след събитието.

 

 

0 от 500
  • #17
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Бахура ( преди 11 месеца )
    Аз пък си карам V12, не ще да се запали...
  • #16
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Алекс ( преди 11 месеца )
    Ще си вземе застраховката и ще си купи друга.Всяка новост е съпроводена с проблеми.Постепенно тези проблеми ще се отстранят.Електромобилите са бъдещето.
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 11 месеца )
    До 12 - да няма пострадали хора. Като чета написаното тези са имали късмет да стигнат до къщи защото са били близо, а пък колата...
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    така е ( преди 11 месеца )
    Точно така е 13 , от всички превозни средства изгорялата електричка замърсява най-много
  • #13
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    #6Една изгоряла електричка генерира повече пушек от 100 000 дизеларки.
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    #11 ако беше така, каква е ползата? - излез да гледаш как гори?
  • #11
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 11 месеца )
    Добре де, би трябвало да може да се засичат такива проблеми, които могат да доведат до запалване на батерията. Поне да предупреждават - излез веднага, да мигат лампички...
  • #10
    1 rate up comment 5 rate down comment
    До турбоантиелектрик ( преди 11 месеца )
    На каква база ще вдигнат застраховките? За разлика от вас, застрахователите работят със статистически данни и математически сметки. А статистиката показва че електромобилите се палят 10 пъти по-рядко отколкото автомобилите с ДВГ, ако са произведени качествено. Разбира се могат да вдигнат застраховките на такива с некачествени батерии, които се знаят. Или както при тия и hyundai, след това да осъдят производителя да си възстановят щетите от увеличените кражби
  • #9
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Гошо ( преди 11 месеца )
    Видях едно такова наскоро и въобще не разбирам какво са се опитали да направят от Dacia. Колата е супер малка и тясна но същевременно има пропорциите на джип. Дизайна е ужасен и дори за градска кола е прекалено малка.
  • #8
    2 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Тролеите как не се палят освен руските?