IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Goodyear и ZF показаха решение на аквапланинга

Новата технология открива предварително опасността и взима предпазни мерки (ВИДЕО)

Кой е враг номер едно на всеки шофьор? Един от най-вероятните отговори е аквапланингът - сложна ситуация, която възниква при шофиране при преминаване през вода, като причинява моментна загуба на сцепление между гумата и асфалта, карайки колата да се плъзга на една или друга страна.


аквапланинг


Превенцията е проста и може да се направи по много начини - първо чрез избор на правилните гуми, след това чрез много внимателно шофиране и прилагане на техниките за безопасност, които могат да бъдат научени в много шофьорски курсове. Когато всичко това не е достатъчно, какво се случва?

В наши дни технологиите могат да осигурят конкретна помощ в тези ситуации, благодарение на модерния контрол на стабилността и спирачните системи, които сега са точни и прецизни. Последната им еволюция в това отношение е новата мащабируема софтуерна платформа, разработена от Goodyear и ZF, която е изложена на провеждащото се в момента изложение за потребителска електроника CES 2024 в Лас Вегас.


аквапланинг


Новата мащабируема софтуерна платформа, разработена от двамата лидери в индустрията за компоненти и гуми, интегрира две технологии. Това са Goodyear Sightline и ZF cubiX, интегрирани едва в друга. Те са проектирани с цел предаване на допълнителни данни за гумите и пътя към системите за безопасност, които вече са на борда, като по този начин позволява по-добро шофиране с повече комфорт, контрол и ефективност.

По-специално, SightLine на Goodyear е софтуер, който може да открие опасност от аквапланинг предварително, намалявайки риска и предлагайки препоръки в реално време за оптимална скорост. И това не е всичко - новата система е в състояние да активира задвижващите механизми на шасито (като тези в съвременните кабелни кормилни системи), за да приложи коригиращи мерки и да стабилизира автомобила.



Системата на Goodyear и ZF е част от гама продукти, разработени от различни компании по света, които ще видим много скоро в автомобили, може би в комбинация с най-модерните системи ADAS - ниво 2 и 3. Всичко това е в полза на пътната безопасност, което днес е истински проблем за много страни в Европа и по света.


0 от 500