IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво във филма „Ферари“ е истина и какво не?

Синът на Енцо Ферари разкрива разминаванията между показаното на екрана и случилото се в действителност

Какво е факт и какво е измислица във филма „Ferrari“, посветен на създателя на едноименната компания за производство на автомобили Енцо Ферари? Отговор на този въпрос дава Пиеро Ферари - син на Енцо, който е бил свидетел на някои от събитията, показани във филма.


Ferrari - филм


Действието в него се развива през 1957 година, когато всички научават, че Енцо Ферари води двойнствен живот. Той е бил женен за Лора, майката на техния син Дино, който умира година по-рано. Но в същото време той има и дълга връзка с Лина Ларди, майката на Пиеро. Същата година е белязана и от трагедията в ралито Mille Miglia, когато кола на Ferrari, управлявана от Алфонсо де Портаго, пука гума и излита от пистата, като се блъсва в зрителите и убива 9 души. При катастрофата загиват испанският пилот и неговият навигатор Едмънд Нелсън.

Филмът показва първата среща на Енцо Ферари и Алфонсо де Портаго точно преди Mille Miglia. Пиеро обаче твърди, че това не е така, тъй като двамата всъщност се срещат още през 1956 г. Филмът също така показва как Пиеро моли Де Портаго за автограф, но това никога не се е случвало

„По това време хората не искаха автографи", обяснява Пиеро. А на въпрос дали Енцо Ферари наистина би пожертвал всичко, за да спечели, синът му отговаря: „Той не беше такъв. Да искаше да спечели, но не на всяка цена. Безопасността на пилота беше първият му приоритет. След трагедията на Mille Miglia той дори искаше да напусне автомобилния спорт. След това обаче смени подхода си и реши да продължи, но да избягва подобни инциденти".

Както е показано във филма, Енцо Ферари наистина прекарва много време във фабриката. Той се заравя в технически подробности, разпитва за всичко, като лично проверява колите и производство. В същото време обаче стои настрана от всичко, в което не е добър, оставяйки това на инженерите.

Пиеро добавя, че както е показано във филма, много известни клиенти всъщност идват в Маранело, за да си купят Ferrari. Списъкът включва принц Бернард от Холандия, който на всеки две-три години посещавал завода в Италия, оставял там старото си Ferrari и се прибирал с ново. Италианският филмов режисьор Роберто Роселини също беше редовен посетител на фабриката в компанията на съпругата си - актрисата Ингрид Бергман.

Филмът „Ферари“, режисиран от Майкъл Ман, вече е по кината, като Адам Драйвър играе легендарния Енцо Ферари. Ролята на съпругата му Лора се изпълнява от Пенелопе Круз, а на любовницата му Лина Ларди - от Шейлин Удли.


0 от 500