IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Това Ferrari е било собственост на един човек 71 години

Колата е принадлежала на мексиканец, който е починал наскоро на 98-годишна възраст

Най-често колекционерските автомобили сменят собствениците си сравнително често. Има обаче и изключения. Случва се доста рядко, но има и автомобили които живеят в едно семейство в продължение на десетилетия и никога не се обявяват за продажба, като същевременно остават в отлично състояние. До миналата година в тази малка група попадаше и Ferrari 212 Inter coupe с уникална каросерия, произведена от специалистите от ателието Ghia през 1951 г. Сред автомобилите на италианската марка този екземпляр постави рекорд за време, прекарано в едни и същи ръце - 71 години.


Ferrari 212 Inter


През октомври миналата година първият собственик на Ferrari 212 Inter почива на 98-годишна възраст. Той купува тази кола преди повече от 70 години, поддържа я сам в продължение на много десетилетия (научен е на всички трикове от италианските инженери от Маранело, които са създали колата) и внимателно следи състоянието ѝ.

Под капака цари пълен ред и идеална чистота. Не само, че автомобилът с две врати запазва оригиналния си 2,6-литров V12 двигател, но никога не е имал нужда от основен ремонт! Оригиналният агрегат е съчетан с петстепенна механична скоростна кутия.


Ferrari 212 Inter


Истинската възраст на автомобила издава единствено интериорът с дървен волан и светла кожена тапицерия, загубил първоначалния си блясък през годините. Това състояние на интериора обаче показва, че собственикът на Ferrari редовно е карал колата си, а доброто състояние на запазеност на целия интериор е знак, че колата не е била реставрирана.

За колекционерите такива екземпляри често се оценяват дори по-високо отколкото модели с неясна биография, реставрирани в музейно състояние. Въпреки че е известно със сигурност, че през 70-те години каросерията на автомобила е пребоядисана, а подовине стелки в интериора са сменени.


Ferrari 212 Inter


Интересното е, че именно тази кола младата (по това време) компания Ferrari е водила по доста изложения. Общо през първата половина на 50-те години на миналия век са произведени около 80 Ferrari 212 Inter с две врати, но поради факта, че каросерията за тези автомобили са направени от различни дизайнерски бюра (Vignale, Touring , Pininfarina, Ghia), почти невъзможно е да се намерят две еднакви коли. В допълнение към дву- и четириместните купета има и версия кабриолет.

Повече снимки на това изключително Ferrari 212 Inter ще намерите в галерията:

0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Найс ( преди 1 месец )
    Много е красиво!
  • #6
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Martin187ism ( преди 6 месеца )
    Евала на мексиканеца, 51-ва година, на 27, да си купи ферари... Сигурно е на Ел Чапо дядо му :D.Чуденка - Ланча правят автомобилите си с десен волан някъде до към началото на 50-те. Смятали са, че така трябва за спортен автомобил, ако караш по тесен планински път, да можеш да виждаш ръбът (ръба?) на пътя и да не паднеш надолу.
  • #5
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Бъдо с едното мъдо ( преди 6 месеца )
    Къде са и страничните огледала ? За един приятел питам
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    колко би струвала?
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Чуденка ( преди 6 месеца )
    И нито дума защо това Ферари е с десен волан тъкмо в Мексико?! Наоколо май само Гвинея и Суринам карат от ляво, но пък там едва ли има или някога е имало пазар за Ферари-та.
  • #2
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Johnny Bravo ( преди 6 месеца )
    Красота! Да почива в мир човека, явно добре се грижил за автомобила.
  • #1
    7 rate up comment 0 rate down comment
    термодървичен ( преди 6 месеца )
    красив автомобил, може би малко строг, но... изключително стилен. дума не може да става за сравнение с днешните Hot Wheels, произвеждани от скудерия ди бaнгuu.