IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla догонва Audi по продажби

Разликата между двете марки за 2023 година е съвсем малка

Американският автомобилен концерн Tesla се е доближил по обем на глобалните продажби до германската премиум-марка Audi през 2023 г., съобщава Bloomberg.


Tesla


Разликата между двата производителя вече е съвсем малка. Audi, която е част от групата на Volkswagen AG, е продала 1,89 млн автомобила през 2023 г., докато резултатът на Tesla е 1,81 млн превозни средства, реализирани по цял свят.

Отчита се, че след три години на спад германската марка успява да се върне на възходяща траектория, като увеличи продажбите си със 17% на фона на силното търсене в Китай, Европа и САЩ. Подобно на повечето европейски производители на автомобили, през последните години Audi също се бори с недостиг на части.

Освен това, Audi има проблеми по пътя си към електрификация, като в края на миналата година обяви, че променя плана си за преминаване към електрически превозни средства, за да избегне натоварването на фабриките и дилърите. Това се случва на фона на по-бавния растеж на продажбите на електрически автомобили.

Като цяло и трите германски водещи премиум-производителя - Audi, BMW и Mercedes-Benz, все още са далеч от Tesla по продажби на електрически превозни средства. Дори общият им брой реализирани коли, задвижвани изцяло на ток, през миналата година е по-малък от този на американския производител.


0 от 500