IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какъв ще бъде дизайнът на обновената Skoda Octavia

Моделът получава по-агресивен вид, както и една от най-модерните технологии в индустрията

Един от най-популярните модели на Skoda ще претърпи фейслифт, който ще бъде показан в близките седмици. Чешкият производител вече анонсира предстоящата премиера на Octavia, моделна година 2024, а сега британското издание AutoExpress публикува свое виждане за дизайна на модела.


Skoda


Напълно очаквано, външният вид на Octavia ще стане по-агресивен заради модернизирана предна оптика с удължени диагонални елементи. Фейслифтът ще получи нова долна част на решетката и различни въздухозаборници отстрани на предната броня.

Другите промени ще включват емблема с подсветка на капака (може би ще се предлага само в горните нива на оборудване), както и модифицирана мултимедийна система, въпреки че диагоналът на екрана едва ли ще се увеличи.


Skoda


Предполага се, че актуализираната Octavia ще има базов 1,0-литров трицилиндров двигател със 110 к.с., мек хибриден агрегат и 1,5-литров, четирицилиндров двигател, развиващ 150 к.с. Plug-in хибридният вариант остава непроменен, същото се отнася и за дизелови мотори с обем 2,0 литра, развиващи от 115 до 190 к.с.

Освен това, обновената Octavia ще бъде един от първите модели на Skoda, който ще получи захранван от изкуствен интелект ChatGPT чатбот. Той ще бъде интегриран в гласовия асистент Laura, с който са оборудвани модели на чешкия производител.


Skoda


Това стана ясно по време на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас, където Volkswagen обяви, че ChatGPT ще бъде интегриран в моделите на марката, като се започне с обновения Volkswagen Golf, чиято премиера също предстои.

След Volkswagen същата технология ще получи и моделите на Skoda, която е част от германския концерн. Благодарение на тази нова функция собствениците ще имат достъп до огромна база данни с изкуствен интелект. Така гласовият асистент Laura ще може да контролира инфоразвлекателната система, навигацията, климатика и да отговаря на въпроси с обща информация.


Skoda


В бъдеще изкуственият интелект ще предоставя допълнителна информация в отговор на все по-сложни въпроси. Първите модели на Skoda с изкуствен интелект на борда ще бъдат тези, който са базирани на платформите MEB GP и MQB EVO. Това означава, че технологията ще бъде налична за следващото поколение Skoda Enyaq, Superb и Kodiaq и обновената Octavia.

Skoda гарантира, че личните данни на шофьора и информацията за автомобила ще останат защитени по всяко време. Гласовият асистент се активира с фразата „Ok, Laura“ или съответния бутон на волана и, ако заявката не може да бъде изпълнена от системата, ще се препраща анонимно към изкуствения интелект.


Skoda


ChatGPT няма достъп до данни за превозни средства или лична информация , уверява производителят, като допълва, че "всички взаимодействия се изтриват незабавно след обработката, за да се гарантират най-високите стандарти за защита на данните. Тази нова функция ще бъде налична и в други модели на марките на Volkswagen Group."


0 от 500