IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes показа „умен асистент", който се адаптира към настроението на шофьора

Функцията използва изкуствен интелект и е част от новата операционна система на германския производител

Германският производител Mercedes-Benz показа нов виртуален асистент с изкуствен интелект, който ще бъде внедрен в автомобилите на марката. Това стана на изложението за потребителска електроника CES 2024 в Лас Вегас, където компанията разкри подробности за за новата операционна система MB.OS, разработвана от няколко години.


Mercedes-Benz OS


Едно от нейните основни предимства ще бъде подобрен именно гласов асистент, базиран на изкуствен интелект. Той, както уверяват неговите създатели, ще разбира по-добре собственика и ще може да общува с него по-естествено.

Виртуалният асистент на MB.OS ще има по-„човешки интерфейс“ от сегашния асистент и ще работи на базата на генеративен изкуствен интелект. Той ще може да изучава навиците на собственика и въз основа на тях да предлага различни опции - например да чете новините сутрин или да стартира любима функция за масаж вечер.


Mercedes-Benz OS


В отговор на фразата „Гладен съм“, например, настоящият асистент „Здравей, Мерцедес“ ще избере само най-близките ресторанти. Новият асистент ще може да сравнява менюта и да събира обратна връзка, за да помогне на потребителя да направи избор.

Той също така ще може да води приятелски разговор и да отговаря на настроението на шофьора. Така че, ако той се чувства раздразнен, отговорите ще станат ясни и кратки, а ако потребителят е в добро настроение, той ще стане по-приказлив. Той също така ще може да показва „емоции“ чрез аватар - група от звезди на централния монитор.


Mercedes-Benz OS


В допълнение към асистента, новата операционна система ще включва навигация с усъвършенствана 3D графика, задвижвана от двигател за игри. Различни видове автомобили и дори пешеходци, както и сгради, ще бъдат показани на екрана, образувайки по-пълна картина. В медийната система ще бъдат вградени и няколко аркадни игри, които могат да се играят само при паркиран автомобил.

Новата MB.OS ще дебютира на серийния CLA, който се очаква през 2024 г. Той ще бъде изграден върху новата модулна платформа MMA, която е оптимизирана както за електрически, така и за автомобили с ДВГ. В допълнение към седана CLA, тя ще бъде в основата на едно комби и два кросоувъра.


0 от 500
  • #1
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Ужас е направо ... Като човек с хиперактивност (не, не се излекува, когато станах на 15 ...), направо ми става лошо от 1000 работи на тея екрани. Все едно съм в контролната на АЕЦ-а, но там поне нямаш финдифлюшки и залагалки, да ти намигат. Нищо чудно, че масово веха да ограничават Анроид Ауто и Карплей. За пръвото си има такива яки неща, ама ... затворен асистема. Давай 200 лева за седалката да топли на месец. ПУУУ!