IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo обяви рекордни продажби, но акциите й стигнаха дъното

Анализаторите поставят под въпрос твърде силния фокус на шведите върху електромобилите

Volvo Cars, шведското поделение на китайския гигант Geely, отчете най-високите продажби в цялата си история за 2023 година, но дори това не бе достатъчно да върне доверието на инвеститорите и да спре спада в цените на акциите. В петък компанията отчете рекордните 708 716 продадени автомобила за миналата година, ръст от 15% на годишна база. Електрическата гама на Volvo се е продавала особено добре и при нея ръстът е цели 70%.През декември продажбите на Volvo са пораснали с 4.6% на фона на общо 4% ръст на европейския пазар, 23% ръст на американския пазар и 6% спад в Китай.
   
   

Volvo
  
   
Въпреки добрите показатели обаче акциите на Volvo загубиха 1.4% от стойността си до края на петъчната търговия и стигнаха 30.49 евро - най-ниският показател, откакто компанията излезе на борсата в края на 2021. Ценните книжа на Volvo се представят зле, откакто през ноември Geely обяви 100 милиона от тях за продажба. Пазарните анализатори са скептични за изцяло електрическия фокус на развитие, обявен от Volvo, на фона на забавящия темпо пазар за електромобили и на силната конкуренция от компании като Tesla.

От Volvo обаче подчертават, че в Европа - основния пазар на марката - цели 55% от всички продадени автомобили през декември са били електрически или хибридни модели. Компанията ще обяви финансовите си резултати за 2023 в началото на февруари.
  
   

 

0 от 500