IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lexus съди Volvo за имена на модели

Три названия на шведски електромобили стават обект на дълга съдебна битка

Споровете между производителите на автомобили относно правата върху търговските марки станаха обичайни. В подобно положение сега изпадат Lexus и Volvo, на които им предстои сериозна съдебна битка.


Lexus ES


До това се стигна, след като шведската компания реши да регистрира имена за бъдещите си електрически автомобили, които директно противоречат на името на малкия седан Lexus - ES. В случая Volvo просто не иска да променя имената на новите си електрически продукти, а по-скоро добави втората гласна от азбуката към съществуващите имена в началото.

Пример за това са моделите EX90 и EM90, с които няма проблем. Volvo обаче е регистрирал имената ES40, ES60 и ES90 за бъдещите си електрически седани, което няма как да бъде прието от японският му конкурент. Lexus веднага заведе дело срещу скандинавците, тъй като именно ES е един от първите модели в историята на луксозното подразделение на Toyota.

Сега съдът ще трябва да реши дали Volvo има право да използва тези три имена. Шведите се защитиха от обвиненията с аргумента, че названието ES вече е било използвано през 1971 г. за Volvo 1800 ES - спортен модел с две врати. Тази комбинация от букви се появява и във Volvo 480 ES, произвеждан между 1986 и 1995 г.

Експерти от индустрията са категорични, че решението на съда няма да бъде взето лесно, като ще отнеме доста време за изясняване на обстоятелствата. Фактът, че Volvo вече е използвал името ES едва ли ще помогне на скандинавците, тъй като те едва сега регистрират тази търговска марка.


0 от 500