IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрическият наследник на Volvo S90 ще се прави в Китай

ES90 получава батерия със 111 кВт/ч и ще изминава 600 км с едно зареждане

Volvo работи върху изцяло електрически заместник на седана S90, който ще се появи най-скоро през 2025 г. Новият модел може да бъде наречен ES90 и ще се произвежда в една от фабриките на Geely в Китай.


Volvo ES90


Разработката на новия модел е в ход, като доказателство за това е снимка в един от порталите на служители на Volvo, които са се скупчили около един от първите прототипи. Новият седан ще се позиционира като конкурент на Audi A6, BMW i5 и Mercedes-Benz EQE. Той ще използва платформата SPA2, която е в основата на Volvo EX90 и на бъдещия Polestar 4.

Според информация на Autocar, шведският производител ще продава ES90 с голяма батерия (капацитет 111 кВт/ч), като седанът ще се предлага както със задвижване на задните колела (един мотор), така и със задвижване на четирите колела (два мотора). Пробегът с едно зареждане ще бъде около 600 км.


Volvo ES90


Volvo ES90 ще бъде и доста просторно. Изтекла информация от Volvo разкрива, че седанът ще бъде дълъг 4990 мм, висок - 1547 мм, и широк - 1945 мм, което го прави малко по-къс, но по-висок и по-широк от BMW i5. От по-голямо значение е фактът, че ES90 ще има огромно междуосие от 3102 мм, което е п-дълго не само от това на i5, но и от подобните на Hyundai Ioniq 5 и Kia EV6.

Твърди се, че при разработката на модела във Volvo са използвали някои от технологиите, които Geely вече внедри в седаните Galaxy E8 и Zeekr 007. Двата модела вече се продават на китайския пазар, като ще се появят и зад граница.


0 от 500