IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo ще произвежда EX30 в Европа заради „силно търсене“

От 2025 г. електрическият модел ще се сглобява в белгийския завод на марката

Volvo обяви, че новият, изцяло електрически модел EX30 от 2025 година ще се произвежда в завода на компанията в Гент (Белгия). Решението за добавяне на втори производствен обект след този в Китай, където производството започна по-рано тази есен, е взето заради „силното търсене" на малкия електрически кросоувър, чиито първи доставки до клиентите ще станат факт в края на годината.


Volvo EX30


Европейската фабрика на Volvo ще се използва за увеличаване на производствения капацитет за очакваното търсене на EX30 в Европа, както и за глобален износ. Заводът вече е ангажиран с производството на електрическите модели XC40 и C40, като от компанията посочват, че целта е да произвежда колите си там, където ги продава възможно най-много.

Наличието на два отделни производствени обекта по света също така добавя производствена гъвкавост за модела, който се очаква да бъде един от най-продаваните автомобили на Volvo.


Volvo EX30


Самото Volvo EX30 беше представено по-рано тази година, като ще се предлага по свят, включително в САЩ. Според Джим Роуън, главен изпълнителен директор на Volvo Cars, компанията иска да продава електромобила навсякъде на на атрактивна цена, улеснявайки прехода към шофиране на електрически автомобил Volvo за повече хора.

„В същото време това ще допринесе и за маржовете на компанията, така че насочването на производството към завода в Гент ще ни бъде само от полза, тъй като ще можем да отговорим на силното търсене на малкия ни електрически SUV“, коментира Роуън.

Планът на Volvo е да увеличи дела на изцяло електрическите автомобили за нови продажби до 50 процента до средата на десетилетието и до 100 процента до 2030 г. Освен EX30, компанията подготвя и още два модела - Volvo EX90 и Volvo EM90.


0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Супер ( преди 5 месеца )
    Кола за радост.Безопасността им е пословична.
  • #1
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    А какви готини 5- цилиндрови комбита правиха едно време... Сегашните са хубави като дизайн и бих си взел s90/xc90 пред еквиталентен мерц, ауди, бмв, но волво определено не са това, което бяха