IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Миниванът на Volvo изненада с оборудване и с цена

EM90 се оказа много по-опростен от донора си Zeekr 009, но е доста по-скъп

Шведският производител Volvo представи първия миниван в историята си. Той се казва EM90, като ще се настани в сегмента на премиум MPV и на първо време ще се предлага само със задно задвижване.


Volvo EM90


Volvo EM90 всъщност представлява преработен Zeekr 009, като двата минивана имат една и съща каросерия с идентични странични панели. Разликата в дизайна се постига с помощта на допълнителни елементи и на уникалната оптика. И двата модела ще се сглобяват в един и същ завод на холдинговата компания Geely, така че основната разлика е само в електрическата задвижваща система и тя не е в полза на Volvo.

Задвижването на EM90 става с един електромотор на задната ос, развиващ 272 к.с. и 343 Нм, докато Zeekr 009 разчита на два електромотора с 544 к.с. и 686 Нм. По отношение на динамиката шведският модел отстъпва на оригинална, тъй като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 8,3 секунди, докато времето на китайския автомобил е 4,5 секунди.


Volvo EM90


Електрическият миниван на Volvo има само базова батерия с капацитет 116 кВт/ч, докато при 009 тя е по-голяма - 140 кВт/ч. Съответно EM90 може да измине 738 км с едно зареждане, докато моделът на Zeekr има пробег от 822 км (по китайския цикъл на измерване CLTC).

Оборудването на EM90 включва система за активно намаляване на шума, двукамерно въздушно окачване, „безшумни“ гуми, 15,6-инчов киноекран, както и многоконтурни седалки на втория ред с масаж, вентилация, отопление, отделна климатична зона , прибиращи се маси и панели за настройки във вратите.


Volvo EM90


Миниванът има панорамен покрив, виртуално табло, безжично зареждане за джаджи, аудиосистема Bowers & Wilkins с 21 високоговорителя и прожекционен екран, но опциите не са уникални: Zeekr 009 също предлага всичко това.

Ключовият пазар за Volvo EM90 е Азия, но шведската марка ще анализира търсенето на премиум миниванове в Европа и САЩ. Интересното е, че определено няма планове за продажба на Zeekr 009 в Европа, така че няма да има конкуренция в рамките на холдинга Geely на експортните пазари. В Китай обаче новият продукт неизбежно ще бъде сравняван със Zeekr, който дори в топ конфигурация струва 588 000 юана (81 000 долара). В същото време ванът на Volvo е с 64% по-скъп - 818 000 юана, което прави 113 740 долара.


Още снимки на минавана на Volvo - вижте в галерията:

​​​​​​​

0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Чичо Асен към келеша ( преди 5 месеца )
    То дизайна сега е лесен пластмасова броня пластмасови фарове и газ. А за лада ако ми визираш Жигулата там си е платено. Точно по това време и друго са го направили например Застава
  • #7
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    чайна майна какви шведи ви се привиждат
  • #6
    5 rate up comment 1 rate down comment
    До чичо ми ( преди 5 месеца )
    Да но руснаците се бият в гърдите каква автомобилна индустрия имат. А всички успешни масови модели през последните 50 години са взети на готово отнякъде. Докато Волво ползва на готово от китайците само Ел платформата. ДВГ и хибридите са си техни. И не лепят само емблеми ами прилагат и собствен дизайн.
  • #5
    1 rate up comment 5 rate down comment
    USSR ( преди 5 месеца )
    Яз пък чакам Москвича да дойде я България, тия китайски Вилва не ми требват
  • #4
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Касапина ( преди 5 месеца )
    Китайците ще превземат света.Твоята марка БМВ къде има завод да не в България в Китай има.........аман от тия с баварските гробници
  • #3
    3 rate up comment 8 rate down comment
    M/// ( преди 5 месеца )
    Нищо не разбирате бе хора. Волво са го направили това бусче и са го дали на китайците. Жълтите не могат нищо да правят сами освен ориз!!!!!
  • #2
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Чичо ви Асен ( преди 5 месеца )
    Фен съм на марката от дете, така че това не ехейт.Но ще го кажа, къде са тия дето се смеят на Москвич.Ето и Волво прави почти същото. Просто такъв е съвременният свят.
  • #1
    9 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Съсипаха ги тези коли.