IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Този трик блокира камерите за скорост и е хит в Италия

Манипулираният номер е незабележим до момента, в който не се задейства камерата

Хитрост, замислена да неутрализира камерите за скорост на пътните полицаи, е истински хит в Италия напоследък и постепенно започва да се появява и в други страни в Европа. За целта шофьорите използват специални стикери с цифри, които залепят върху оригиналния номер.
  
   
стикер, антирадар, камери за скорост
  
     
Въпросните стикери са със същия шрифт и размери като на италианските регистрационни номера (съвпадащи с тези в няколко други държави в ЕС). Те са прозрачни, така че, щом бъдат залепени, номерът изглежда напълно непроменен и не предизвиква подозрения. Но щом камера за скорост със светкавица заснеме автомобила, високоотразителната повърхност на стикера отразява светлината и прикрива числото. На снимката регистрационният номер не може да се разчете, и съответно не може да се наложи глоба.

На всичкото отгоре този трик използва пролука в законодателствата на повечето европейски страни, в които обикновено се казва, че номерът трябва да е видим и четлив. По този начин стикерите на практика не са в нарушение на закона. В България член 179 на Закона за движение по пътищата казва, че "в случаите, в които е нечетлив или закрит по какъвто и да е начин регистрационният номер на пътното превозно средство, на водача се налага глоба в размер 500 лева". Тук "закрит по какъвто и да е начин" е достатъчно подобни стикери да попаднат под ударите на закона, коментираха юристи пред Automedia.bg.

Класическите камери за скорост използват светкавица автоматично, дори и при ясно и слънчево време, за да получат възможно най-ясно изображение. Само най-модерните устройства имат инфрачервена функция, която елиминира ефекта от стикера.
   
  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Car parts (@auto4parts)

 

 

В Италия и Испания, където също има засечени случаи на използване на подобни стикери, глобите за закриване на част от номера са между 200 и 300 евро. Глобата за използване на фалшив или чужд номер е 6000 евро.

Номерът всъщност не е нов: съобщения за подобни "продукти" имаше още преди десетилетие на най-различни пазари - от Индия до Украйна и Чехия. Но сега трикът е станал наистина масов в Южна Европа.

В Испания преди време нашумя друга схема, при кдято върху номера се залепя магнитен стикер, имитиращ листо. Той е достатъчен да скрие поне една цифра и да предотврати глобата. Схемата обаче бързо се разчу и полицията се погрижи да излезе от мода.
  
   

 

0 от 500
  • #23
    28 rate up comment 4 rate down comment
    Пасаториста ( преди 4 месеца )
    Преди време получих глоба за пр. скорост, със снимка на която се виждаше само номера, и то замъглен. Питах на гишето за по ясна снимка, да видя поне каква е колата. Само където не ме арестуваха в КАТ. Да се оправям в съда. Не се занимавах за 100лв. Скоро както си карам в квартала, виждам моята кола. Същата марка, модел, цвят, и оооо... същият рег. номер. Обърнах и я погледнах пак- същият номер, нооо.. само последната буква беше Х, а не М като на моята. При неясна снимка, вече ще се жалвам в съда
  • #22
    8 rate up comment 19 rate down comment
    5-ко ( преди 4 месеца )
    Какъв магнит за алуминий.Поредната малоумщина. Просто и ефектно . С перманентен черен флумастер рисуваш: от 3 става 8.ит.н.Малко повече въображение и ....чао на камерите.
  • #21
    43 rate up comment 20 rate down comment
    Дамян ( преди 4 месеца )
    Още преди 80 години крадцитв от БКП са създали план как да щавят стадото.Първо взеха земята и животните на народа,а на някои и живота и домовете им.После измислиха демокрацията и СДС и приватизираха всичко.Сега се правят на националисти, патриоти, русофили и всякакви само за да доострижат по-глупавите гласували за тях!
  • #20
    23 rate up comment 4 rate down comment
    Архивен ( преди 4 месеца )
    Здравейте, Какво странно има тук, това у нас беше на мода преди години. Някой е открил топлата вода след нас.Голяма новина няма що, явно журналиста писал материала е на 20+ и не помни това време или е не си е свършил работата да провери назад във времето. И в двата случая некадърна работа.
  • #19
    23 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 4 месеца )
    То един такъв преди време се опитваше да си продаде бизнеса с лепенки в България. Полицията се опитала да го съди, но той доказал, че производството и продажбата на лепенки е законно, а е незаконно да си ги лепиш на номера. И си беше спасил бизнеса.
  • #18
    16 rate up comment 7 rate down comment
    О1К ( преди 4 месеца )
    Най-добре да забранят тези автомобили, то само проблеми и грижи създават, органите не могат да си вършат работата....
  • #17
    53 rate up comment 28 rate down comment
    ДаСкопимЛиСкота-Безр ( преди 4 месеца )
    Още преди четвърт век СДС-Шайката,заедно с шпионите от Козяк начертаха план как да бъде щавено стадото.Първо - окрадоха де що можаха,а това,което не можаха,сринаха до основи, превръщайки го в руини и скрап.Второ - разрушиха цялата материална база и унищожиха икономиката,селското стопанство и промишлеността.Дори тръбите,които напояваха плодородните полета отвлякоха.Трето - откраднаха парите на Стадото(пенсиите и спестяванията им),докато то скачаше и пееше"кой не скача е червен".Въведоха и такси
  • #16
    49 rate up comment 3 rate down comment
    До 9 ( преди 4 месеца )
    В България е пълно с *** ограничения. И човека с най-здравите нерви и не бързащ за никъде, пак няма как да ги спазва на 100 процента. Не познавам човек , които да не вдига повече от 90. Аз познавам доста хора и от 10 години работата ми е да пътувам - всеки ден минимум 200-300 км , а много често- повече. Ако един път в седмицата си ходиш до село на 20 км - няма проблеми- може и с 60 да караш. Ако си по цял ден в служебната кола- трудна работа.
  • #15
    21 rate up comment 15 rate down comment
    Баклава ( преди 4 месеца )
    Ами трикът за подстрекаване към престъпления все още минава в България ,само че трябва да се вземат крури мерки ,такива кавито взеха стещо пияните и друсаните ,определено дават резултати.
  • #14
    31 rate up comment 12 rate down comment
    Иво ( преди 4 месеца )
    В Същтност това не е в Италия а в Украйна! В Тик ток е пълно с клипчета как украйнците го правят! Но нали не е модерно да се плюе Украйна, го пишат за др. държава! И не е нещо ново! Освен стикерите има др. хитринки , като на стойката на номера отдолу има вградени лампички и като светят, номера се вижда само бяло ! Пълно е с тъпотии