IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов вид head-up дисплей повишава безопасността

Иновационна технология ще предупреждава шофьорите за препятствия на пътя в реално време (ВИДЕО)

Изследователи от университетите в Кеймбридж, Оксфорд и Лондонския университетски колеж са разработили дисплей с добавена реалност, който показва потенциални опасности като 3D холограми с висока разделителна способност. Те ще се появяват на предното стъкло в зрителното поле на водача в реално време.


head-up дисплей


Системата използва 3D лазерен скенер и данни от LiDAR, за да създаде 3D изображение на улиците на Лондон. Устройството може ефективно да „вижда“ дори през обекти, за да проектира холографски изображения на пътни препятствия, които са скрити от зрителното поле на водача.

Холограмите отговарят на размера на реалния обект и разстоянието, на което се намира. Например, пътен знак, блокиран от голям камион, ще се появи като 3D холограма, така че водачът да знае точно къде се намира знакът и каква информация показва.


head-up дисплей


Според създателите на новата технология около 16 хиляди души умират всеки ден при пътнотранспортни произшествия поради човешкия фактор.
Технологията за 3D холографска проекция е нов тип head up дисплей, чрез който ще може да се подобри безопасността на пътя чрез проектиране на пътни препятствия и потенциални опасности в реално време от всякакъв ъгъл.

В момента изследователите работят с Google, за да разработят технологията и да я тестват върху реални автомобили. Те се надяват да проведат реални тестове на обществени пътища още през 2024 година.



0 от 500