IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Легендарната De Tomaso Pantera е вдъхновена от... кола на Isuzu

Един и същ дизайнер проектира двата автомобила в края на 60-те години

De Tomaso Pantera е един от най-емблематичните спортни автомобили от 70-те години на миналия век. Съперник на моделите на Ferrari и Lamborghini, този суперавтомобил е произведен в над 7000 екземпляра между 1971 г. и 1993 г. Характерните за него линии, загатващи за мощност и  средно разположен двигател, са останали емблематични, но малко хората са наясно с връзките на Pantera с една японска концепция.
 
 
Isuzu Bellett MX1600
 
 
Въпреки че никога не е било потвърдено, наистина изглежда, че дизайнът на Pantera е базиран на Isuzu Bellett MX1600.

Европейско влияние

Представен на автомобилното изложение в Токио през 1969 г., MX1600 силно напомня на Pantera. Дизайнът му на екзотичен спортен автомобил изглежда много по-близък до европейските модели от онова време, отколкото до японските коли. Всъщност това не е просто впечатление, като се има предвид, че колата е проектирана от Том Джаарда, който разработва няколко автомобила за Pininfarina преди това, включително Pantera и Ferrari 330 GT 2+2.
 
 
Isuzu Bellett MX1600
 
 
При тези условия "европейските корени" на Isuzu не са толкова изненадващи. Всъщност колата привлича толкова много внимание на автомобилното изложение в Токио , че японската компания решава да създаде втора концепция, преименувана на MX1600 II. Разликите между двата прототипа са минимални и се отнасят основно до предната част и фаровете.
 
 
De Tomaso Pantera
 Легендарният спортен автомобил De Tomaso Pantera.
 

 
Мощност без излишък

Въпреки че външността е като на истински спортен автомобил, под капака на Isuzu няма V8 двигател като при De Tomaso Pantera. Наистина, при двуместния MX1600 със задно задвижване откриваме 1.6-литров агрегат със 122 конски сили, същият двигател като този на пуснатия по това време Bellett GT-R.

За съжаление, MX1600 така и не стига до етап на серийно производство. Следователно Isuzu остава само стилистично упражнение за японския производител.


0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Това е цялостната мода през 70-те, тръгваща от рисунки на концептуални коли като космически кораби в италиански дизайн студия като Ghia, Bertone, Giugiaro. Има още десетки модели коли с подобен дизайн - Countach LP400/Urraco, DeTomaso Pantera/***, Maserati Bora/Merak, Lancia Stratos, Lotus Esprit, BMW M1, Mercedes C111.
  • #1
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Виъгра ( преди 4 месеца )
    А бе важното е че кривуглед жалтур не я е проектирал