IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрическият Nissan Qashqai ще струва колкото сегашния с ДВГ

Това ще е трудна задача, но ще се справим, обяви шефът на компанията

Кросоувърът Nissan Qashqai от новото поколение ще получи електрически силов агрегат, но по-интересното е, че ще струва приблизително колкото сегашната генерация с двигател с вътрешно горене. Такова гръмко изявление направи не кой да е, а ръководителят на компанията Nissan Макото Учида.


Nissan


Първото поколение Nissan Qashqai се появи през 2006 г. В момента се предлага третото му поколение (от 2021 г.). Nissan не планира да се откаже от този кросоувър. Кога ще се появи четвъртото поколение Qashqai - все още не е официално известно. Въз основа на жизнения цикъл на съвременните автомобили Nissan, новият Qashqai трябва да бъде пуснат около 2029 година.

В момента се знае много малко за новия Qashqai. Знаем, че ще бъде изграден върху платформата CMF-EF на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi. Това е специална платформа за електрически превозни средства от сегменти C и D, тоест за компактни автомобили. Renault Megane и Renault Scenic вече са изградени на тази платформа. Новите поколения на автомобилите Nissan Juke и Nissan Leaf също се планират да бъдат построени на платформата CMF-EF.

Дизайнът на Qashqai от четвъртото поколение ще бъде разработен в британското дизайнерско студио на компанията Nissan (то се намира в Лондон). Външно този кросоувър ще бъде подобен на концепцията Hyper Urban, представена през 2023 г. на автомобилното изложение в Токио. Серийната версия няма да се различава много от концепцията. Но салонът ще бъде по-традиционен, не толкова футуристичен, колкото в концепцията Hyper Urban.

Все още не е известно каква електрическа мощност ще получи този кросоувър. Също така все още няма информация за неговия пробег с едно зареждане. Смятаме, че гамата ще бъде доста голяма, като се има предвид, че появата на новия Qashqai е все още далеч, а през това време ще се появят нови технологии.

Макото Учида твърди, че електрическият Nissan Qashqai ще струва приблизително колкото сегашната версия с двигател с вътрешно горене. Поне това искат да постигнат от Nissan. Учида обаче призна, че това ще е много трудна задача, но в компанията са убедени, че ще се справят с нея.


0 от 500
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    "... по-интересното е, че ще струва приблизително колкото сегашната генерация с двигател с вътрешно горене... новият Qashqai трябва да бъде пуснат около 2029 година...." Тоест съвсем малко ще са закъснели. Само четири-пет години след останалите ще пуснат електромобил на цената на автомобил с ДВГ. А бяха фирмата която години наред държеше рекорда за най-продавания електромобил в света - nissan leaf. Очевидно на късмет са го постигнали първия път. Късметът на начинаещия.
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    qqq ( преди 4 месеца )
    много грозна предница...