IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche спира бензиновия Macan за България и още 26 пазара

От пролетта версията на кросоувъра с ДВГ няма да се предлага в ЕС

По-строгите разпоредби за емисиите водят до спирането на даден автомобил в Европейския съюз. Това обаче не е причината, поради която бензиновото Porsche Macan, няма да да се предлага на пазарите в ЕС. Оказва се, че кросоувърът не отговаря на новите изисквания за киберсигурност и в Porsche нямат друг избор, освен да прекратят продажбите му.


Porsche


Говорител на германския производител коментира пред Automotive News Europe, че продажбите на Macan ще приключат в страните от ЕС следващата пролет. Когато Porsche е разработвал новото поколение на кросоувъра, настоящите разпоредби не са били приети, а приспособяването му към тях ще струва твърде скъпо.

Освен в 27-те държави от ЕС, сред които е и България, моделът няма да се предлага още във Великобритания. Това е огромен удар за Porsche, като се има предвид, че Macan беше най-продаваният продукт на германската марка до октомври. По данни на изследователската компания Dataforce, през първите 10 месеца на годината в Европа да продадени близо 20 000 единици.


Porsche


В момента компанията от Цуфенхаузен подготвя пускането на пазара на третото поколение на Macan. Това обаче ще бъде съвсем различно превозно средство, тъй като ще се продава стриктно като електромобил на нова платформа, разработена съвместно с Audi, която ще продава собствена версия на модела - Q6 E-Tron.

Macan не е единственото Porsche, което се заменя с EV, тъй като 718 също ще загуби своя двигател с вътрешно горене. Дуото Boxster и Cayman ще премине изцяло на електричество около 2025 г. Предстои излизането на нов Cayenne само на ток, както и на по-голям SUV с три реда седалки, които също ще е изцяло електрически.


0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Тия пък толкова ли не им стигна въображението да измислят нещо убедително, ами кибер сигурност. Явно просто са сметнали, че потенциалните клиенти ще понадят за Кайен, малката жипка ще я карат европейските *** ч е т а на батерия, хем да си зареждат и играчките, които си пъхат.
  • #7
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    значи новата платформа на порше няма подобрения https://youtu.be/DWw6BVSv8Xw?si=2XNBhZwUJ4UYupD3 това ако не е еволюция при швабите не знам какво очакваш вярно че няма гласово управление при паркиране или разпознаване за отваряне на вратите или електрохроматични стъкла но все пак да не забравяме че германците не са на нивото на китайската автоиндустрия
  • #6
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Прогресът няма спирка. Само че, за съжаление, новата платформа на Порше и Ауди не е това, което очаквах от тях - изнесоха техническите данни пред избрани журналисти преди няколко дена. Няма почти никакви подобрения спрямо J1 на Порше - дори е назад в някои отношения, за да стане по-евтина. В този смисъл, не очаквайте топ ефективност и топ ниско тегло. Вместо това, Порше са наблегнали на каквото си знаят - пътно поведение. Няма да е лоша кола, но толкова. От Порше очаквах много повече.
  • #5
    3 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    има звукови генератори който иска да му бучи v6 v8 v10 v12 може и като парен влак да пуфкат или да цвили
  • #4
    6 rate up comment 5 rate down comment
    До 2 ( преди 4 месеца )
    Ти си можел да "мислиш?! Втори път за деня?!Няма ли да ти дойде в повече?
  • #3
    10 rate up comment 15 rate down comment
    q ( преди 4 месеца )
    Хората купуващи си НОВО Порше искат нови неща. Имат и парите да пробват нещо ново. Електрическото ще е звяр, надали някой ще се заинтересува от "звука" и "славната история", като електрическото ще е много по-бързо от бензиновото.
  • #2
    8 rate up comment 11 rate down comment
    До 1 ( преди 4 месеца )
    Просто при мнозина с твоето мислене маймунизацията не е минала изобщо, че да се връща. Толкова ли ти е тъжно за бензиновите Поршета с разход 10+ на 100 и това, че ще трябва да се "мъчат" с хибриди ако искат ДВГ?
  • #1
    13 rate up comment 10 rate down comment
    Ти да видиш.... ( преди 4 месеца )
    Докато всичко което се натрапва в Европа не стане по свирката на екошебеците те няма да мирясат!Явно Дарвин не е предполагал, че човешката глупост може да доведе и до обратна "еволюция" т.е. маймунизация!