IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Индикаторът на ръчната спирачка показва и проблеми с други системи

Активирането на тази икона на таблото не бива да бъде пренебрегвано

„Удивителният знак“ на таблото на автомобила е познат на всеки. Вдигаш лоста на механичната ръчна спирачка или натискаш електронния бутон на електромеханичната спирачка и той светва. Единственият случай, когато такава пиктограма има право да се появи на таблото без да сигнализира проблем, е когато (при някои автомобили) системата Auto Hold, присъстваща в оборудването, е активирана. Тази система автоматично включва ръчната спирачка, когато автомобилът спре. Много удобна в задръствания, особено при автомобили с автоматична скоростна кутия, но при повечето модели за нея има отделен зелен индикатор.


ръчна спирачка


Но когато индикаторът за „ръчната спирачка“ светне безпричинно, трябва незабавно да разберете причината за случилото се. Защото това е сигнал, че нещо се е объркало в спирачната система на автомобила. Най-безобидната диагноза е късо съединение в сензора. Когато работи правилно, когато повдигнем лоста на ръчната спирачка електрическата верига се затваря и се появява съответния светлинен сигнал. Приблизително по същата схема се появява фалшиво съобщение за работата на ръчната спирачка и когато кабелът ѝ се скъса.

Но това не представлява непосредствена опасност за водача и пътниците, тъй като останалата част от спирачната система функционира според очакванията. Проблемът е, че тази светлина се появява и при доста по-значими грешки. Например ниско ниво на спирачна течност в казанчето. А то може да е следствие от теч в маркуч, пукнатина в самия контейнер или нещо друго. Така че първото нещо, което трябва да направите, когато внезапно светне „възклицанието“, е да проверите нивото на спирачната течност. Също така се случва поплавъкът на сензора за ниво в самия резервоар да се повреди и да потъне, предизвиквайки фалшива аларма.

Когато светлината на ръчната спирачка свети, но спирачната течност е там, проблемът най-вероятно е електронен. Например, понякога се появява повишено напрежение в бордовата електрическа мрежа. Достатъчно дългата работа на електричеството в такъв режим може да доведе до физическо изгаряне на определени елементи, „бъгове“ на контролните блокове и други проблеми.

Освен това индикаторът на ръчната спирачка също светва, ако има проблем със системата за електронно разпределение на спирачното усилие (EBD). Колко опасно е това не е необходимо да се обяснява дори на начинаещ шофьор.

И накрая, може да възникне неадекватна аларма за ръчната спирачка, ако има проблем с блока за управление на двигателя (ECU). Общият извод от всичко по-горе е прост: ако иконата на ръчната ви спирачка свети необичайно или периодично мига на таблото, незабавно се свържете с автосервиз, за ​​да откриете и отстраните проблема. В никакъв случай не отлагайте посещението си, защото така ще си навлечети допълнителни неприятности.


0 от 500