IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои автомобили е по-добре да не остават на ръчна спирачка в студа

Зимните месеци подлагат на изпитание не само акумулатора и двигателя

С настъпването на зимата е време да си припомним основите на управлението на автомобили в студа. Основното внимание обикновено се обръща на състоянието на акумулатора и загряването на двигателя. Спирачната система също има характеристики, които е важно да запомните през студения сезон.


спирачки


Експерти съветват в тези условия да се обърне специално внимание на паркирането. Ако поставите колата на ръчната спирачка в студено време, задните спирачни накладки могат да замръзнат, което ще затрудни движението на автомобила. Този проблем е особено важен за модели с предно задвижване и барабанни спирачки. В тях се натрупва влага. Ако оставите колата през зимата за 2-3 дни на ръчната спирачка, спирачките определено ще замръзнат. 

Шофьорът на кола с предно предаване по хлъзгав път може да не забележи веднага, че задните колела не се въртят. Когато автомобилът се движи по асфалт ще има високо натоварване на окачването и гумите. Автомобил със задно предаване може сам да освободи колелата, на ако е с предно предаване, ще трябва да му се помогне. 

Това става, като почукате с парче дърво или чук по ръбовете на барабана. По-добре е тази операция да се извършва от двама души. Единият сяда зад волана и се опитва да потегли, вторият въздейства върху спирачките. 

Експертите съветват всички шофьори в студеното време никога да не оставят колата на ръчната спирачка, освен когато е паркирана на сериозен наклон. 

0 от 500
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Хм ( преди 1 година )
    Вярно, че не е добре да се ползва ръчната при температури от - 5 надолу. Наистина, ако се подсушат спирачките предварително, проблем няма да има, но това винаги може да бъде забравено.
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Г.Д. ( преди 1 година )
    До 9 . Не е вярно всяка кола има функцията да изключи автоматичната спирачка. Аз на моята Корола я изключих,ползвам само когато искам.
  • #10
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Верно ( преди 1 година )
    Не мога да разбера тези който пишат тези статии, как ги намират, с конглокс за тъпотия или простотия
  • #9
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Пенчо ( преди 1 година )
    На повечето нови коли паркинг спирачките са електрически. Няма начин да излезеш от колата, без да се включи ръчната. На едната ми кола се активира при отваряне на шофьорската врата, на другата при изключване на двигателя.Барабанни спирачки?! Такова чудо не съм виждал откак карах Жигула преди 30 години...
  • #8
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Хейтър ( преди 1 година )
    По добре е да не тръгнеш с колата от колкото тя да тръгне без теб
  • #7
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Якимов ( преди 1 година )
    На мен пък как веднъж не ми замръзнаха спирачките!Карам от 30 г. коли с предно и съм свикнал винаги да оставям колата на ръчна!
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    На мен ми се счупиха накладките на задните барани след замръзване, това беше преди няколко години в студена януарска вечер.
  • #5
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Както е казал писателят - сменил г-н Балкански шаячните дрехи с европейски и цъфти и върже. Та и форумните милионери забравиха как до оня ден подлагаха камъне и дърве всеки път като паркират.
  • #4
    3 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Света е пълен с прекрасни автомобилни сайтове, а вие само руски простотии препечатвате! Няма ли кой да ви изгони? Но..явно кой ви плаща!
  • #3
    6 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    В територията на великата простотия РАССИЯ всичко се прави по този начин! Драскачите от този сайт умират да препечатват руските безумия!