IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Министър подкрепи идеята за дигитално досие на всяка кола

Работата по обединяване и дигитализиране на информацията ще започне догодина

Министърът на електронното управление Александър Йоловски се застъпи за идеята за създаване на единен регистър на автомобилите в България с всички свързани с тях данни. Според него въпросното „дигитално досие“ ще предостави пълна информация за състоянието на колите и ще даде възможност на потребителите да направят информиран избор при покупка на вторичния пазар.
 
 
автомобили в България
 
 
По думите на министъра това досие ще съдържа информацията за всички свързани със съответния автомобил събития – собственост, резултати от годишния технически преглед, неговата валидност, наличието или липсата на застраховки, както и извършените ремонти.

Йоловски заяви, че се планира в бъдещия електронен регистър да бъде интегрирана информацията, налична в изградените през последните 6-7 години системи, като например в Националния регистър на пътните превозни средства, в Регистъра на извършените периодични прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства и в Регистъра на застраховките „Гражданска отговорност“.

Според Йоловски основната идея е да се реши един фундаментален проблем – множество институции не споделят достатъчно данни. „Данните от изградените в последните 6-7 години системи често се разглеждат като обект на феодална собственост“, изтъква той, като обеща пълно съдействие за общността и екосистемата при създаването на автомобилния регистър.

Министърът подчерта, че съвместно с Министерството на вътрешните работи е поет ангажимент работата по този проект да започне през 2024 г.

Над 70% от автомобилите, регистрирани в България, са на повече от 15 години експлоатационна възраст, като делът на леките коли до 5 години е едва 4,5%. Въвеждането на дигитално досие ще позволи на купувачите да избягват измами, като манипулирани километражи, и ще им позволи да направят най-добрия избор при покупка. 
 
 

0 от 500
  • #9
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До 8 ( преди 9 месеца )
    А бележка от лекаря, че нямам кожна екзема и не съм оставил гъбички по волана няма ли да искате? Като си решил да купуваш кола на старо, ще си носиш последствията от това. Като искаш да не е пипана, заповядай в магазина за чисто нова.
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    #5 има начин, но трябва някой да го иска. След ремонт в къщи - преглед в оторизиран сервиз и се отбелязва в "досието".
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    те са го измислили за ремонт в гаража ний сме данъчни ревизия 300 хиляди евровизия
  • #6
    3 rate up comment 0 rate down comment
    PLAID ( преди 9 месеца )
    как така трошляк; това са морално запазени коли, които нямат живи конструктори
  • #5
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Като ремонтираме трошляка у гаража, ще го пише ли в досието?
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Доколото ми е известно има таква система и по ВИН номера на колата може да се проследи историята (и по конкренто удари). Струва 20Е. Е разбира се, това е отвъд Калотина. Иначе, идеата е добра, но както знаем ще бъде побългарена и съотвено ос..на. Ако исат нещио да се промени - като в Турция. Вкара там немските ТЮВ да правят прегледите (с немци, доакто се обучат местните) и в началото поголовна и безмилостна сеч. Рев сълзи, ама ги вкараха в ред от колело до камион
  • #3
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Прегледите ( преди 9 месеца )
    Преди няколко години ни обяснявахе, че добавянето на "чиповете" по предните стъкла при техническите прегледи е именно такова "електронно досие", но знаем какво се случи с тази инициатива.
  • #2
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    хубава идея, но съм почти сигурен че няма да се случи нищо драматично впоследствие.
  • #1
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Глупости. ( преди 9 месеца )
    Щели да избягват измами и манипулирани километражи хахаха. Измамниците винаги са една стъпка напред. А километражите ги манипулират още продавачите в чужбина или преди да се внесат в България.