IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Без стари коли в центъра на София от днес

Нарушителите ще бъдат глобявани, но има редица неясности около прилагането на наказанията

От 1 декември влиза в сила забраната за влизане в центъра на София за бензинови автомобили, регистрирани преди началото на 1996 година, както и за дизелови коли с регистрация преди началото на 2002 година. Зоната се въвежда в т.нар. „малък градски ринг“, който обхваща булевардите „Васил Левски”, „Патриарх Евтимий” и улиците „Ген. Скобелев”, „Опълченска” и булевард „Сливница”.


София забрана

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


Въпреки че забраната вече е факт, има доста неясноти проблеми около налагането на наказания на нарушителите, призна кметът на столицата Васил Терзиев. Той посочи, че има достатъчно камери има, но автоматичният софтуер не работи, тоест няма как да бъдат анализирани данните и всичко трябва да се прави „на ръка“.

Процесът на санкциониране може да отнеме много време. Не оспорвам причините, поради които забраната е въведена, но начинът да бъде направена фактически ни кара да мислим, че подходът е несправедлив“, заяви Терзиев.

Кметът допълни обсъждат варианти как да бъде намерено най-справедливото решение за гражданите, тъй като сред тях има такива, които не са успели да се запознаят с промените и с възможностите пред тях. Съответно, няма как хората да бъдат държани отговорни, затова че Столичната община не си е свършила работата.

За да не се получава объркване при шофьорите, са поставени знаци за начало и край на ниско емисионната зона. Глобите за физически лица ще са от 50 до 500 лв. Властите ще правят замервания на чистотата на въздуха в зоната преди и след въвеждането на ограниченията, за да е ясно каква е ефективността им.

Още по-темата - вижте на bgonair.bg


0 от 500
  • #17
    2 rate up comment 0 rate down comment
    мишо ( преди 3 месеца )
    всички големи градове трябваше да са минали на газ ) защото послушахме Д. Маккейн приятел на България който ни убеди ,че Руският природен газ Застрашава Националната ни безопасност сега идете гроба на тоя престъпник и кажете му ,че ни е излъгал
  • #16
    2 rate up comment 0 rate down comment
    мишо ( преди 3 месеца )
    Тези простаци освен да глобяват нищо друго не могат да измислят тъй като капацитетът им толкова - бандитски начин на мислене . Обиколих Европа да 2023 година -- може да не съм видял -- но никъде ограничения за Euro-1, Euro-2 Euro-3 не съм видял. За EURO-4 няма ограничение но с дърва и въглища да отопляваш домовете и то милионен град - никъде не видях в големите градове дим от печки --- докато ние умните благодарение на лицемерните продажници се отказахме от Природният газ ( всички големи градо
  • #15
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    И защо някой смята, че замърсяването идва от годината на производство/регистрация, а не от излизащото от ауспуха?
  • #14
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    и още към него (надявам се да не бъде цензурирано): И трето: Как да се определи идеята, че въздухът в центъра си е само за центъра?
  • #13
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    ... към предишния коментар: Но че "авторите
  • #12
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Че наредбата е дискриминационна, едно на ръка. Че е недомислена и пълна с изключения (за този и онзи) - второ. Но че "авторите"
  • #11
    2 rate up comment 4 rate down comment
    престанете с цензура ( преди 4 месеца )
    Не ме цензурирайте.!!!Познавам хората и шефа от фирмата ,която е монтирала камерите за контрол и ви казвам от първа ръка,че в близката година НЯМА как системата да функционира.Т.е. спокойно си карайте !!!
  • #10
    6 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    марш трошляците извън София... ще има затруднения както навремето като направиха задължителни коланите, но ще отминат и те и полека нещата ще станат както трябва.
  • #9
    2 rate up comment 6 rate down comment
    ВСИЧКИ БЕЗ ЕЛЕКТРИКИ ( преди 4 месеца )
    ДА ГИ СПИРАТ ОЩЕ НА ОКОЛОВРЪСТНОТО ИЛИ 10 ЛВ. ДА ВЛЕЗНЕШ В СОФИЯ!
  • #8
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    По-добре да разширят пешеходните зони. Баси ***, тия не знаят ли, че в София духат предимно западни ветрове? Всичкото от Люлин минава през центъра....