IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Тротинетките в София - максимум с 25 км/ч

В парковете електрическите превозни средства ще трябва да се бутат

Столичният общински съвет (СОС) реши водачите на индивидуално електрическо превозно средство (електрическа тротинетка) да нямат право да развиват повече от 25 км/ч в София. Това стана след гласуване на промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община.


тротинетки


Движението с електрическа тротинетка трябва да става по изградената велосипедна инфраструктура, а при липсата на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. В парковете максималната скорост е 5 км/ч, което означава, че превозните средства ще трябва да се бутат.

Минималната възраст за водача на електрическа тротинетка е 16 години - по велосипедни инфраструктури и пътища, по които разрешената скорост е до 50 км/ч, и 14 години - само по велосипедни алеи. Водачите на този вид превозни средства под 18 години задължително ще трябва да носят каска.

Забранява се превозването на други лица, както и движението по тротоари и други места за пешеходци. Не се допуска и употребата на мобилен телефон по време на управлението на тротинетките. В тъмните часове на денонощието и при намалена видимост водачът трябва да е с включени светлини и да има светлоотразителни елементи върху видимата част от облеклото си.

Какви други ограничения се предвиждат и какви ще бъдат глобите за тези, които не ги спазват – вижте в Dnes.bg.


0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Пробвай да поддържаш 40 км/ч с колело. Като си те представя какъв си плондер. Проблемът с тротинетките е че всеки може да я развие тази скорост и да държи докато свърши батерията. По принцип и колело не може да се кара в парка, но питам къде да карат децата? Колелото е най-вече спорт, тротинетката е само транспорт.
  • #7
    1 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Значи с колелото мога да карам с 40 км/ч в парка ама с тротинетката не може. Е то в парка ако не може да я караш тротинетката, къде? А ако си купя кон мога ли да препускам в парка?
  • #6
    1 rate up comment 6 rate down comment
    anti-pedal ( преди 9 месеца )
    Като дойда на власт, ще го направя да е закон, подчовеците с тротинетките да бъдат бити докато не почнат да повръщат кръв!
  • #5
    1 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    колелета и тротинетки трабва да бъдат забранени със закон за лица над 14 години
  • #4
    3 rate up comment 2 rate down comment
    До 2, 3 ( преди 9 месеца )
    Май и двамата сте *** диваци не можете ли по-малко първосигнално. Единия иска едва ли не да чупи кости ако не счупят неговите, другия пък готов да блъска хора и да дере брони докато не наблъскат и не надерат него :D. Иначе това с 5 км/ч в парка си е подигравка и не ме засяга, но не смятам за правилно да се спазва и трябва да е поне 10 км/ч, така или иначе проблема е с контрола както пише Кольо..
  • #3
    2 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    По този случай в знак на протест след като това се приеме почвам да блъскам хора и да дера брони който ми се пречка, хванете ме ако можете!
  • #2
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 9 месеца )
    Лесно. Ето вчера щях да засека един такъв човекоподобен индивид, качил една дама пред себе си, премина на червено и сече пътя на всички автомобили, които бяха на зелено. Ако не бях забелязал, че колата до мен спира, аз щях да го засека. И тъй като бях доста нервен, съм убеден че известно време този човекоподобен нямаше да има нужда от тротинетка. Събитието е на Орлов мост.
  • #1
    9 rate up comment 0 rate down comment
    бачо Кольо ( преди 9 месеца )
    И как ще ги засекат и санкционират ми е интересно?