IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо в Европа начинаещите шофьори се учат да отварят вратата с дясната ръка

Това действие причинява сериозно неудобство, но пък предотвратява инциденти

Факт е, че за един шофьор е по-удобно да отвори вратата си отвътре с лявата ръка, ако колата му е с ляв волан (съответно с дясната, ако е с десен). В Европа обаче каращите курсове се обучават да правят точно обратното, което е доста неудобно. И все пак в това има смисъл.


шофьори грешки


Напълно логично при излизане от автомобила шофьорът ще отвори вратата си с лявата ръка. Дръжката е така разположена, че подобно действия да става бързо и лесно. В същото време обаче не бива да се забравя, че в близост до автомобила има и други участници в движението. Такива са и тези,които използват много модерни напоследък електрически тротинетки (скутери). Те са едновременно пешеходци и шофьори, като инцидентите (най-често по тяхна вина) зачестяват.

Какво може да се направи за подобряване на тяхната безопасност и за предпазване на автомобила? Един от начините е именно отварянето на вратата с обратна ръка, тоест с дясната, когато воланът е отляво. При подобно действие тялото се завърта и погледът на шофьора се насочва назад, което увеличава шансовете му да забележи приближаващ се колоездач, мотоциклетист и човек на скутер. И съответно да избегне сблъсъка с някой от тях.


шофьори грешки


Със сигурност подобно действие причинява неудобство на шофьора на автомобила, но пък е един от начините възможността да забележи появата на потенциална заплаха. Така ще бъде избегната не само опасността от контузии, но и от евентуален ремонт по вратата на колата, която ще пострада при сблъсъка.
Разбира се, има и по-лесен (съответно по-удобен) вариант за предотвратяване на подобна ситуация на пътя и той е поглеждане в страничното огледало. Много шофьори, особено когато бързат, обаче забравят да го направят и така се стига до глупави инциденти.


0 от 500
  • #16
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Опосум ( преди 7 месеца )
    Абе огледалото добре,а мъртвата точка?Повече ме притесняват не шофьорските глоксове,а съзнанието на глоксистите.
  • #15
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Тъпизъм ( преди 9 месеца )
    То щото е трудно да си погледнеш в страничното огледало преди да отваряш вратата. Че и *** агитират за смешката!
  • #14
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Милен ( преди 9 месеца )
  • #13
    3 rate up comment 3 rate down comment
    anonimen ( преди 9 месеца )
    Сега като се замисля в този навик има толкова много смисъл, че чак се плаша, на какво още не са ни учили на глоксовете.
  • #12
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Кара се само автоматик защото само при него можеш да караш с един крак другия да ти е качен и подпрян отстрани.
  • #11
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    #5 тротинетките се движат по правилата за велосипеди официално от няколко години насам. по пътното платно вдясно. Aко автомобил е паркирал/спрял плътно вдясно на платното, тротинетката откъде трябва да мине? Отляво на автомобила и ако не иска да го отнесат другите коли - плътно до него отляво. Съответно рязко отваряне на врата може да е труден за избягване удар. Внимание при отваряне на врата винаги е добър съвет.
  • #10
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Бобката ( преди 9 месеца )
    Докато си куха уейка и си гледаш телефона докато караш ще стават катастрофи и ще умират хора. Когато поумнееш и си задържиш погледа на пътя няма да катастрофираш и да умират хора. Просто е. Въпроса е коя уейка колко е пълна вътре. В последните години нивото и качеството на образованието падна до толкова, че уейките на чаветата са дотолкова кухи, че живота им е пренесен в телефона (буквално). Добре ги измислиха тия вредни джаджи чак децата сами реват и си просят подслушването, наблюдението и т.н.
  • #9
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Навремето Москвича нямаше странични огледала, голям кеф беше карането :)
  • #8
    13 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Верно е неудобство, защото трябва да прехвърля телефона в лявата
  • #7
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Алекс ( преди 9 месеца )
    Има огледала,може да се ползват вместо да се въртиш и да си отвориш вратата по-най трудния начин.