IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Dacia Duster получи по-здрав дизайн и хибридно задвижване

Новото поколение на популярния SUV е загубило дизеловия двигател

Dacia процъфтява под чадъра на Renault, като се има предвид, че евтината румънска марка има две от най-популярните коли в Европа. До октомври Sandero беше най-продаваният автомобил на Стария континент, докато Duster стигна до Топ 15. Сега румънската марка представя третото поколение на модела, което залага на силните оръжия на своите предшественици.


Dacia Duster (2024)


Стилът на новия SUV е добре познат, защото още през 2021 г. Dacia представи концепцията Bigster - по-голям модел, който ще се настани над Duster в гамата на марката. Изглеждайки по-здрав от предшественика си, този SUV без излишни украшения има допълнителна пластмасова облицовка на каросерията и по-здрави предпазни плочи, за да подчертае всъдеходния си характера. Той използва мотив "Y" за светлините и има дръжки на задните врати, интегрирани в C-колоните.

С дължина 4343 мм новият Duster има почти същата дължина като своя предшественик. Това обаче е истински модел от следващо поколение, тъй като използва различни основи чрез преминаване към по-сложната платформа CMF-B. Това помага за увеличаване на товарния капацитет с 6% - до 472 литра. Освен това пътниците отзад получават повече място за краката от преди. За допълнителна практичност опционалният багажник на покрива може да издържи до 80 кг.


Dacia Duster (2024)


В интериора се залага на твърди пластмаси, които трябва да издържат на изпитанието на времето. Не е задължително те да изглеждат красиво, но намерението на Dacia е да разработи издръжлива кабина, като същевременно не харчи много пари за нея. Все пак има 7-инчов цифров инструментален панел и 10,1-инчов сензорен екран, леко наклонен към водача.

Има също до четири осветени USB порта, безжично зареждане на смартфон, звукова система с шест високоговорителя и поддръжка за безжични Android Auto и Apple CarPlay. Конвенционални бутони за настройките на климатика са запазени, както и контролите на волана.


Dacia Duster (2024)


От гамата на модела отпадат дизеловите двигатели, в това и изпитаният от времето 1,5-литров dCi на Renault го няма. Вместо това, новият Duster ще се предлага с агрегат TCe 130 - 1,2-литров с турбо и три цилиндъра. Той работи по цикъла на Милър и използва мека хибридна настройка, като може да се комбинира с предно предаване или задвижване на четирите колела. Скоростната кутия е 6-степенна механична, а от Dacia твърдят, че разходът на гориво е намалял с 10% в сравнение с неелектрифицираната версия на същия двигател.

Двигателят ECO-G 100 работи с пропан-бутан (LPG), като тази версия може да измине 1300 км с 50-литров резервоар за газ и 50-литров резервоар за LPG, напълнени догоре. Първият се намира под задната седалка, докато вторият се намира под пода на багажника, чийто капацитет остава непроменен. Не само пропан-бутанът е значително по-евтин от бензина, тъй като Dacha твърди, че емисиите на CO2 са по-ниски с 10% в сравнение с еквивалентен само бензинов двигател.


Dacia Duster (2024)


Най-важната новост по отношение на задвижването е приемането на хибридна настройка, наследена от комбито Jogger. Той съчетава атмосферен 1,6-Митров двигател с два електрически мотора, батерия с 1,2 кВт/ч батерия и автоматична скоростна кутия. Единият от електромоторите доставя 49 к.с., докато другият служи като стартер/генератор. Duster Hybrid 140 поддържа регенеративно спиране и задвижването му винаги стартира в електрически режим.

Румънският производител твърди, че разходът на гориво е намален средно с 20% и с до 40% при градско шофиране, като се предполага, че до 80% от шофирането в града ще бъде на електричество.


Dacia Duster (2024)


Все пак новият Duster си остава и с добра проходимост извън пътя, като предлага пътен просвет от 217 мм във версията с AWD. Моделът има система за контрол на скоростта на спускане, която автоматично ще регулира скоростта, за да позволи плавно спускане. Тя работи до 30 км/ч и може да се активира дори при движение на заден ход. Има и пет режима на шофиране, от които да се избирате - Auto, Snow, Mud/Sand, Off-Road и Eco.

Продажбите на третото поколение на Duster ще стартират през следващата година. От пускането на оригиналния модел преди 13 години Dacia е продала над 2,2 млн бройки от Duster, като от 2018 г. той е най-продаваният SUV за физически лица в Европа. Компанията-майка Renault ще предложи собствена версия на модела на пазарите, на които Dacia не е представена.


Още снимки на новия Duster - вижте в галерията:


0 от 500
  • #36
    5 rate up comment 1 rate down comment
    raiders ( преди 4 месеца )
    През 2021 съжалих, че не взех логан на газ за 25к, сега щях да го продам за 20к и да взема този нов дъстър. Да 3 цилиндъра и 100к.с е нищо, но само това ще е газифицрано. 4х4 ще е със хибрида или другия двигател.1.3. На нова платфорама е и изглежда добре. До 40к за газифицирано... бих го взел. Возиш се на макс тънка цена, прилични размери и визия, се ще издържи 5 години гаранцията. Иначе най-близко ми идва фаворита ми Киа Спортидж- базов 150к.с 4цил. 50к, уникална визия а.модела е.вече от 2021.
  • #35
    5 rate up comment 0 rate down comment
    илиян ( преди 4 месеца )
    "по-здрав дизайн" е гвоздеят в маркетинговата кампания на дачия!!!"50-литров резервоар за газ и 50-литров резервоар за LPG" е апогеят в творчеството на Петър Захариев!
  • #34
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Jojo ( преди 4 месеца )
    Няма такава простотия с тия дръжки отад - заповядайте на подгъзвaнeтo на деца и тъщи доживот....
  • #33
    0 rate up comment 0 rate down comment
    ,, ( преди 4 месеца )
    Ее, махнали са 1.3 4 цилидровия двигагел на даймлер и нисам. Около 150 коня е и е приличен...
  • #32
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Имам предложение BMW да наемат дизайнери от Дачия, така има шанс да изкарат модел с приличен дизайн.
  • #31
    2 rate up comment 4 rate down comment
    До 28 ( преди 4 месеца )
    Мани ги тия дизелови пидрасти бе само засичане вадене от колата и привършване с тия
  • #30
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До смотльо 35 ( преди 4 месеца )
    Зер бензинът 1 лев ръйш ли, ***!
  • #29
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Чук ( преди 4 месеца )
    Хе хе "уж" джип с "уж" двигател - три кенчета с духалка, голям майтап
  • #28
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Пешо ( преди 4 месеца )
    Хибрида е гениално решение,в момента карам Тойота Аурис хибрид и мога да кажа, че това е перфектен автомобил,разход 5 на 100 градски трафик е повече от перфектно. Виждам, че някои хора пишат, че хибридната система била сложна, по-това личи, че никога не са се докосвали до такъв автомобил. Системата е много проста, палиш на ток и до 50км се движиш на ток при по висока скорост се движиш на бензин, а обслужването е на обикновен автомобил, батерията ако се наложи се сменя само клетка, струва 100лв.
  • #27
    1 rate up comment 19 rate down comment
    дори... ( преди 4 месеца )
    новите Лада/Москвич изглеждат по-добре от това рено-недоразумение! верно трябва да си доста задръстен да го купиш.