IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайска кола стигна до финала на „Автомобил на годината в Европа“

BYD Seal е един от седемте модела, които ще спорят за престижното отличие

Организационният комитет на конкурса „Европейска кола на годината" обяви списък от седем кандидати за титлата през 2024 г. Сред тях има един китайски модел - BYD Seal, както и един с произход от азиатската държава - Volvo EX30. Победителят ще бъде обявен на 26 февруари.


BYD Seal


Електрическият седан BYD Seal беше включен в списъка на финалистите заради продажбите си в Европа. На Стария континент той се предлага с два варианта на мощност - 313 и 530 к.с., като може да измине без презареждане 520-570 км по цикъла WLTP в зависимост от модификацията.

Volvo се счита за европейска марка, но в момента е част от концерна Geely, чиито специалисти участваха активно в разработването на кросоувъра EX30. Останалите финалисти са BMW 5-Series, Kia EV9, Renault Scenic, Peugeot 3008 и Toyota C-HR, като това означава, че повечето претенденти имат или изцяло електрически, или електрифицирани варианти.

Журито на конкурса се състои от 59 журналисти, представящи 22 държави. Настоящият победител ще бъде обявен на автомобилното изложение в Женева догодина. В предишния кръг на конкурса участваха 28 автомобила, седем от които представяха китайската автомобилна индустрия.


0 от 500