IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ZF представи спирачна система без хидравлика

Новата технология изключва серво помпите и другите елементи от настоящите конвенционални решения

Електрификацията на автомобилите не се ограничава до двигателя, както показва доставчикът ZF Friedrichshafen. Групата, която редовно разработва новаторски технологии, представи усъвършенствана спирачна система, която работи изцяло без хидравлика.
 
 
Новата спирачна система на ZF
 
 

В системата "спирачка по проводник", или спирачка по кабел (brake-by-wire), спирачното налягане, необходимо за забавяне на колелата, се генерира от малки електрически мотори, които са разположени директно върху спирачния апарат. При дисковите спирачки те заместват класическата хидравлична спирачна система, в която циркулиращата течност, поддържана от серво помпи, генерира необходимото налягане. 

При спирачка на ZF спирачният импулс се предава чрез електрически кабели („по проводник“). Спирачната течност и преносната система, включително цилиндърът и серво помпата или хидравличният спирачен усилвател, вече са излишни.

Новата технология предлага различни предимства.

Тя е подходяща както за електрически автомобили, така и за конвенционални модели с двигатели с вътрешно горене. Има различни предимства пред хидравличната система. Едно от тях е, е електрическите двигатели, наречени актуатори, имат по-добра „захапка“. По време на автоматично аварийно спиране от 100 км/ч, спирачната система скъсява спирачния път с около девет метра, установява ZF при извършени тестове. Тя пести енергия – в пасивно състояние накладките почти не се търкат в дисковете, а при електромобилите е възможен 1-2% повече пробег.

Спирачната система "спирачка по кабел" е по-лека от хидравличната спирачна система: "Актуаторите наистина добавят допълнително тегло, но чрез елиминирането на хидравличната верига теглото в крайна сметка се спестява", изтъква говорител на ZF.

Трябва да се отбележи, че електрическата спирачка е по-евтина: тя спестява на производителите необходимостта да инсталират хидравлична система по време на производството и следователно помага за рационализиране на производствения процес.

Инженерите на ZF подчертават, че спирачното усещане за водача е като при класическа спирачка въпреки индиректното предаване на импулса. Асистентите за безопасност като ABS и ESP не са засегнати от модификацията, тъй като сензорите са разположени на главината на колелото.

Увеличаването на цифровизацията прави възможно да се управлява централно цялата система на автомобила чрез няколко компютъра. Електрическа спирачна система се вписва безпроблемно в тази цифрово-електрическа вселена. „С такива кабелни системи ние отваряме вратата към нова ера на управление на превозни средства“, обобщава д-р Холгер Клайн, главен изпълнителен директор на ZF Group.
 
 

0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    И го научете този английски. Псевдонимът ми означава разбивач на митове което и правя. Като гледам няколко месеца не ви стигнаха да си го преведете и да го запомнете. Да взема да ви го преведа и да го изписвам на български?
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    Пръц пръц дай малко контекст на въпроса си?
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 5 месеца )
    Бустерчо, летял ли си със съвременен самолет?
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    То и за велосипеди има вече безжични спирачки, лично аз не бих си сложил.
  • #7
    6 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    "До 1 ( преди 6 часа )Нема нужда да го мислиш щото и не можеш*Това очевидно ти е максималната в живота! Както е казал Хенри Форд, мисленето е най-трудната работа в живота и затова толкова много хора упорито я избягват и оставят някой друг да я свърши вместо тях. В редките случай в които ви (те) принудя да свършиш тази работа, се оказва че стигаш до същите изводи като мен. 100% съм сигурен че и този случай ще е същия. ПОМИСЛИ за електрическите спирачки? Внимавай с мускулната треска от преум ...
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    И това като даде фира и ще се е*е ****ката.
  • #5
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До 1 ( преди 5 месеца )
    Нема нужда да го мислиш щото и не можеш
  • #4
    10 rate up comment 0 rate down comment
    raiders ( преди 5 месеца )
    Твърде рано е още за такова нещо. Доказало се през годините стандартната спирачна уредба и мога да кажа сравнително безпроблемна. Сигурността на първо място, нека се изпита на повече модели и чак тогава серийно да се вгражда.
  • #3
    9 rate up comment 2 rate down comment
    abc ( преди 5 месеца )
    То Мерцедес вече пробваха тази ел.система преди години на един техен модел, после си върнаха обратно пак старата хидравлична система.
  • #2
    14 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    И аз обичам традиционни коли. Но вече ги няма :)