IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Commodore C Coupe - когато Opel все още правеше големи купета

Двувратата версия е по-рядка и по-интересна от стандартния седан

Не бяха толкова далеч времената, когато Opel продаваше, при това доста успешно, не само големи и луксозни модели, но и пълноразмерни купета със спортно-елегантен характер. Не е нужно да се връщаме чак до 60-те, за да открием подобни примери, спомнете си например за модела Commodore C (третото и за съжаление последно издание на модела за Европа), който беше емблематичен за марката през 70-те и 80-те години на миналия век с ефектната комбинация от американско влияние в дизайна и солидна германска техника.


Opel Commodore Coupe


За разлика от още по-големия модел Senator, който се подвизаваше на пазара единствена като класическа лимузина с четири врати и триобемна каросерия, Commodore, който пък от своя страна се превърна в култ на пазари като Австралия (под марката Holden) имаше и доста интересно изпълнение с две врати.

Показаният на снимките екземпляр например е произведен през 1980 година, има пробег едва малко над 70 000 км и може да се похвали с типичното за европейската версия на модела задвижване, а именно 2,5-литров шестцилиндров бензинов мотор със 116 к.с., съчетан с автоматик. Задвижването, естествено, е на задните колела.


Opel Commodore Coupe


Дизайнът е доста близък до този на седана, тоест не може да говорим за някакви радикални промени в пропорциите и линията на каросерията, по-скоро просто липсват задните две врати, а предните са удължени.

Автомобилът излъчва характерна за тогавашния стил на Opel студена елегантност и определено изглежда доста солидно, което също е характерно за моделите на марката от този период.


Opel Commodore Coupe


Интериорът също е повече комфортен, отколкото спортен, а цветовата комбинация на конкретния екземпляр кореспондира много добре с духа на втората половина на 70-те и първата половина на 80-те години. Производството на този модел приключва през 1982, когато за съжаление името Commodore изчезва от гамата на Opel.


Повече снимки на Opel Commodore C Coupe можете да откриете в галерията:


0 от 500