IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla се сгромоляса в Европа, пазарът има нов лидер

Спирането на субсидиите на някои пазари рязко свали интереса към електромобилите

Опасенията, че с края на щедрите държавни субсидии интересът към електромобилите в Европа ще намалее отчетливо, се потвърждават от данните за продажбите през октомври. Tesla Model Y, която убедително водеше като най-продаван автомобил на Стария континент от началото на годината, през десетия месец се срива и дори не попада в Топ 20 по продажби в класацията на DataForce. Американският електромобил губи и първото си място в класирането за годината, макар и с по-малко от 300 бройки разлика.
  
   
Tesla Model Y
През октомври Tesla Model Y не попада дори сред 20-те най-популярни модела в Европа
  
   
В предишни години доставките на Tesla намаляваха в началото на всяко тримесечие и се засилваха в края му, но със старта на производството в германската фабрика на компанията това приключи. Спадът през октомври е по-скоро свързан с прекратяването или ограничаването на държавните субсидии за електромобили на няколко от основните пазари в ЕС, включително в Германия.

Все пак Model Y си остава в много добра пазарна позиция в сравнение с миналата година - продажбите сега са с 271% по-високи, отколкото през октомври 2022. Ако тенденцията се запази обаче, в края на годината ще имаме изцяло нов победител при най-популярните автомобили в Европа. През последните 40 години на тази позиция са били само Volkswagen Golf, Fiat Punto, Opel Astra, Peugeot 206 и, през миналата година, Peugeot 208.
   
    
30-те най-продавани коли в Европа, 2023 (ГАЛЕРИЯ):


 
   

 

 

0 от 500
  • #9
    7 rate up comment 24 rate down comment
    Реално ( преди 5 месеца )
    В цяла Европа били продадени 289 Дачии повече от Игрека на Тесла и това било сгромолясване ;D При положение, че Дачиите се купуват от фирми за монтаж на кабели и разнос на пици, едноличният лидер в Света е все така Model Y.
  • #8
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Предположение ( преди 5 месеца )
    Пичуе...мен ми се струва, че задушиха ръста на електромобилите изкуствено. Това 70 евроцента/ квтч. е безобразие.В България на общинските пък е 70 стотинки...няма дневна, няма нощна. Услугата също е безобразна. Или го зареждаш на пазарни цени на енергията (каквато е търговията с горива - почти идеален пазар) или изобщо не говорим за сметка.
  • #7
    10 rate up comment 9 rate down comment
    VAYK ( преди 5 месеца )
    Тия всеки месец ли ще ни държат в течение с продажбите на Тесла! Що не кажат има ли по-добра алтернатива на модел Y в момента, не говоря само за цената си, изобщо да си изберат ако искат и за 500 000евро SUV в този клас и да видим показателите му:)))))
  • #6
    18 rate up comment 9 rate down comment
    Гост ( преди 5 месеца )
    Таралеслю започна да пише ник Гост. MythBuster, PLAID,SpaceX,Мъск не са ли ти достатъчни многониковия?По темата, продажбите на Тесла достигнаха плато,не очаквайте чудеса.
  • #5
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Гост до Лудория ( преди 5 месеца )
    Никаква представа нямаш за какво говориш. Също като автора на статията - екип на Automedia
  • #4
    12 rate up comment 8 rate down comment
    SpaceX ( преди 5 месеца )
    ...... реорганизацията на производствените линии в Гига Шанхай през третото тримесечие на годината с оглед влизането в производство на новия Модел 3. Това беше анонсирано от Тесла още през пролетта.
  • #3
    13 rate up comment 11 rate down comment
    SpaceX ( преди 5 месеца )
    Тази статия е или пример за потресаваща неграмотност, или за напълно съзнателна манипулация. Нито един закон в страна от ЕС, който дава право на данъчни стимули при придобиване на EV не е променян наскоро, като това се отнася и за Германия. От 01.01.2024г. в Германия се намалява данъчния стимул за покупка на EV от 4500 на 3000 евро, но това не касае Модел Y, защото тази сума от 4500 евро се отнася само за автомобили с цена до 40.000 евро. А причината за по-малките продажби на Модел Y е .....
  • #2
    11 rate up comment 26 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    Лудетино, Тесла Пак ли ще фалира? Гледам че акциите пак са се сринали след тази новина и са 10 долара надолу. А само преди две седмици обясняваше, че са паднали под 200 долара и Тесла започва да гълта вода. Така четеш и тази новина. Ти си научен да виждаш само негативното и Не забелязваш че Тесла има 271% ръст на продажбите и цената на акциите след днешния спад е 233 долара, от последния път когато попита преди две седмици се е вдигнала с 100 милиарда долара. Големи "неуспехи", злорадствай !
  • #1
    21 rate up comment 7 rate down comment
    Лудория ( преди 5 месеца )
    Хм. Сега онзи оптимист, дето преди време ми обяснява, че в Европа Тесла номер 1, пак да го напиши. Парите вече имат значение, като изчезнаха облекенията на някои места и Тесла не иска да плаща в Швеция на работниците нормално...