IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Легендата Джорджето Джуджаро защити дизайна на Tesla Cybertruck

Това, че се различава от останалите пикапи, ще му осигури успехи, категоричен е италианският специалист

Електрическият пикап на Tesla Cybertruck поляризира обществеността, откакто беше обявен преди няколко години, въпреки че доставките му не се очакват поне до края на ноември. Като оставим настрана забавянията в производствените графици, превозното средство, чиято визия излиза от въображението на главния изпълнителен директор на американската компания Илон Мъск, предизвика сериозен дебат както сред феновете на Tesla, така и сред нейните противници. И тук се включва легендата в автомобилния дизайн – Джорджето Джуджаро.
 
 
Cybertruck


Джуджаро безспорно е един от най-влиятелните автомобилни дизайнери на всички времена. Компанията му, Italdesign, е отговорна за разработването на стотици модели през десетилетията, някои от които остават слабо известни, докато други отпечатват със златни букви имената си в историята на тази индустрия.

Той е най-известен със своя подход към дизайна тип „прегъната хартия“, който беше усъвършенстван през 70-те години на миналия век, раждайки редица разбивачи на сърца в процеса. Mk1 VW Golf, Maserati Bora, BMW M1, Lotus Esprit S1 и DMC DeLorean излизат именно от скиците на Джуджаро. Последният модел има особена връзка с Cybertruck, тъй като двата модела предизвикаха очевидни сравнение и критики. За DeLorean важи същото недоверие, каквото някои анализатори и фенове изпитват към пикапа на Мъск. Творението на Джуджаро се сблъсква със същите производствени трудности, както и електрическия пикап.
 
 
Джорджето Джуджаро
 
 

Въпреки че не постига желания търговски успех, за да поддържа жизнена компанията, DeLorean със сигурност успява да намери група от посветени фенове в настоящата ера. Разбира се, колата се възползва и от участието си във филмовия хит „Завръщане в бъдещето“, превръщайки се в най-разпознаваемата филмова кола, красяла някога екраните. Cybertruck не е толкова културно релевантен, Джуджаро вярва, че общите черти по отношение на дизайна между пикапа и DeLorean ще му помогнат да спечели собствена база от фенове.

„Когато излезеш извън нормите, това почти винаги се възприема като провокация“, изтъква дизайнерът, добавяйки: „Случва се във всички области, от мебели до готвене и т.н. Всеки иска да се отличи; това е пазарна необходимост и Cybertruck със сигурност ще има успех, сигурен съм в това. Убеден съм, че ще намери своите почитатели".
 
 
Cybertruck
 

85-годишният Джуджаро обаче не е толкова откровен относно цялостната естетика на дизайна на пикапа.

„Не искам да съдя Cybertruck като красив или грозен. Той със сигурност има своите почитатели, които искат едно превозно средство да се отличава“, посочва дизайнерът.

Това е голяма похвала от човек, който успява да промени възгледите за формите и повърхностите при автомобилите. Както Джуджаро посочва, вече има десетки хора, развълнувани от възможността да притежават тази извънземна машина.
 
 

0 от 500
  • #4
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Popa ot razgrad ( преди 6 месеца )
    Този автомобил е предназначен за хора които не търсят естетика, практичност, ергономика, традиции или елегантност и не гледат на този продукт като превозно средство...а в последно време с такива индивиди е пълно навсякъде...така че правилно са напипали артерията...
  • #3
    8 rate up comment 9 rate down comment
    Im-ДртiйУАЙТBOY! ( преди 6 месеца )
    Джуджаро го е казал по своя си своеобразен н/н: Пипнат е отвсякъде /Дизайнът/, след като създава у собственика на СайбърТрака чувството за екстравагантност и съответно му внушава усещането за извънземност и го прави по-близък до вселената - нещо като астронавт, а това никоя супер-машина с ДВГ не може да му го осигури, ако ще Ферари, Мазерати, Ламбо, Кьонигсегг, Порше или Астън-Мартин да се нарича тя...тъй като външните й форми малко или повече са традиционални ... и съответно до болка познати.
  • #2
    6 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Няма как Джуджаро да каже нещо лошо за дизайна, просто защото е добре издържан. Пропорции, линии, осанка, фарове - всичко. Някой може да не харесва стилистиката, но вътре в границиите и всичко е блестящо изпълнено.
  • #1
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Стиви Уондър ( преди 6 месеца )
    Поръчал съм два.