IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Легендата Джорджето Джуджаро защити дизайна на Tesla Cybertruck

Това, че се различава от останалите пикапи, ще му осигури успехи, категоричен е италианският специалист

Електрическият пикап на Tesla Cybertruck поляризира обществеността, откакто беше обявен преди няколко години, въпреки че доставките му не се очакват поне до края на ноември. Като оставим настрана забавянията в производствените графици, превозното средство, чиято визия излиза от въображението на главния изпълнителен директор на американската компания Илон Мъск, предизвика сериозен дебат както сред феновете на Tesla, така и сред нейните противници. И тук се включва легендата в автомобилния дизайн – Джорджето Джуджаро.
 
 
Cybertruck


Джуджаро безспорно е един от най-влиятелните автомобилни дизайнери на всички времена. Компанията му, Italdesign, е отговорна за разработването на стотици модели през десетилетията, някои от които остават слабо известни, докато други отпечатват със златни букви имената си в историята на тази индустрия.

Той е най-известен със своя подход към дизайна тип „прегъната хартия“, който беше усъвършенстван през 70-те години на миналия век, раждайки редица разбивачи на сърца в процеса. Mk1 VW Golf, Maserati Bora, BMW M1, Lotus Esprit S1 и DMC DeLorean излизат именно от скиците на Джуджаро. Последният модел има особена връзка с Cybertruck, тъй като двата модела предизвикаха очевидни сравнение и критики. За DeLorean важи същото недоверие, каквото някои анализатори и фенове изпитват към пикапа на Мъск. Творението на Джуджаро се сблъсква със същите производствени трудности, както и електрическия пикап.
 
 
Джорджето Джуджаро
 
 

Въпреки че не постига желания търговски успех, за да поддържа жизнена компанията, DeLorean със сигурност успява да намери група от посветени фенове в настоящата ера. Разбира се, колата се възползва и от участието си във филмовия хит „Завръщане в бъдещето“, превръщайки се в най-разпознаваемата филмова кола, красяла някога екраните. Cybertruck не е толкова културно релевантен, Джуджаро вярва, че общите черти по отношение на дизайна между пикапа и DeLorean ще му помогнат да спечели собствена база от фенове.

„Когато излезеш извън нормите, това почти винаги се възприема като провокация“, изтъква дизайнерът, добавяйки: „Случва се във всички области, от мебели до готвене и т.н. Всеки иска да се отличи; това е пазарна необходимост и Cybertruck със сигурност ще има успех, сигурен съм в това. Убеден съм, че ще намери своите почитатели".
 
 
Cybertruck
 

85-годишният Джуджаро обаче не е толкова откровен относно цялостната естетика на дизайна на пикапа.

„Не искам да съдя Cybertruck като красив или грозен. Той със сигурност има своите почитатели, които искат едно превозно средство да се отличава“, посочва дизайнерът.

Това е голяма похвала от човек, който успява да промени възгледите за формите и повърхностите при автомобилите. Както Джуджаро посочва, вече има десетки хора, развълнувани от възможността да притежават тази извънземна машина.
 
 

0 от 500
  • #14
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Направо Пикасо ( преди 4 месеца )
    Ако минеш покрай него можеш да се нараниш от ръбовете. Иначе страхотни форми. Аеродинамиката горе-долу е като на Анапурна , иначе страхотни форми. Можеш да ползваш цялата задница за тезгях да си работиш върху нея на равно , страхотни форми, При сблъсък челно в стена няма да има никакви проблеми по конструкцията, защото така или иначе е просто една права линия. Страхотни форми. Можеш да паркираш тулупа до някоя стена ако я боядисваш за да виждаш къде да отсичаш ъглите според сянката му. Страхотно
  • #13
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Хахохи ( преди 5 месеца )
    Харесва ми, обичам такива линии, сега на живо как ще е и представа си нямам. Но е впечатляващо и различно, но Тесла не е спирала да го прави и продава. Браво!
  • #12
    2 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    До 9. Гледам си календара и като че ли или е развален или живеем в различни реалности защото в нашата доставките една пикапа все още не са започнали. Но по-вероятно си искал да казваш нещо различно..
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Точно това не ми допада прекалено изсечено е, но със сигурност ще има почитатели все пак сме в 21век!!!!!
  • #10
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    класически clickbait - добро или нищо :) Е който е чел докрай му е ясно точно какво е казал :)
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    VAYK ( преди 5 месеца )
    Тва е просто лудница! Гледам в блоговете, първите доставки и тестове и няма такава радост като на новите собственици, не само за три моторния, двумоторния е яко на почит също! Предполагам скоро в ЕУ това ще бъде най продавания пикап, като позадоволят САЩ рабира се с доставки!
  • #8
    4 rate up comment 2 rate down comment
    И.а. ( преди 5 месеца )
    Като клин. Да може да разсича зомбитата в зомби апокалипсиса.
  • #7
    1 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    академичен дизайн от 60 години на миналия век всеки влак си имат пътници
  • #6
    8 rate up comment 4 rate down comment
    PLAID ( преди 5 месеца )
    Отива симесфото в автокъщата, харесват си една черна хикс петица, вдясно на таблото директно отгоре набит ключ шалтер маса, продавача му казва ае то таблото е на 2 болта, че си го смЕниш, 200 лева е! Почват да вадят пачки, плащат джипа, надуват вътре маанетата и се почват гюбеци около него. Важното е да има радост! Кибер-пънка не е за всеки. Сайбъртрък не е радио Веселина.
  • #5
    5 rate up comment 7 rate down comment
    PLAID ( преди 5 месеца )
    #3 Точно така, мъдри човече. Първият и единствен сериен, брониран пикап с екзоскелет от неръждаеми ракетни панели, устойчиви на 9 мм боеприпаси и дизайн от F117 Stealth бомбардировач. Устойчив на пресечен терен и без лимит на газене във вода. По-проходим от Wrangler Rubicon, по-здрав от инкасо бус и по-бърз от Порше турбо. Който иска чалга "хикс петица и кю седмица" - Горубляне. В тоя свят има и рокери с Киберкамиони. И слава Богу.