IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota „убива" един от най-добрите си кросоувъри заради нов модел

Venza ще бъде спрян от производство догодина, за да отстъпи място на Crown Signia

Когато Toyota представи Crown Signia, мнозина побързаха да обявят, че SUV-гамата на марката става твърде претъпкана. В японската компания явно са на същото мнение и само часове след премиерата на новия модел обявиха, че той ще замени един от най-добрите и най-успешни кросоувъри на марката - Venza.


Toyota Venza


„Много сме доволни от Venza и ако тя не беше толкова близо до Crown Signia, щеше да остане в гамата ни. Размерите на двата модела обаче са подобни, което означава едни и същи купувачи, така че взехме решение да спрем Venza", обясни Дейв Крист, генерален мениджър на Toyota North America, цитиран от Automotive News.

От Toyota все още не е обявили цените на Crown Signia, но според Крист те няма да се различават от тези на Venza. През последната година популярният SUV в САЩ започваше от 36 135 долара за базовия вариант, като топ-версията Limited беше оценена на 44 460 долара.


Toyota Venza


Известен като Harrier на други пазари, Venza използва същата платформа TNGA-K като Crown Signia. Новият член на SUV гамата на Toyota също като Venza се предлага само в хибриден вариант със задвижване на четирите колела. Мощността му е 219 к.с., докато при Crown Signia тя е 243 к.с.

Много от експертите определят Venza като „тихата звезда" и „най-добрия кросоувър" в гамата на Toyota. Факт е, че през последната година продажбите на модела спаднаха до 22 087 бройки до края на септември, след като през 2021 г. достигнаха своя връх от 61 718 единици. Резултатът за 2022 г. обаче беше доста по-нисък - 33 683 бройки.


Toyota Venza


В същото време обаче Venza се представяше впечатляващо на пътя, като благодарение на хибридната си задвижваща система успя да постигне разход от 6,0 л/100 км (комбиниран), което е непостижимо за повечето му конкуренти. Освен това моделът получава високи оценки за комфорт и пътно поведение, както и за функционалност.

0 от 500
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Who Cares ( преди 5 месеца )
    С нищо не превъзхожда Венца, но цената ще бъде като на Лексус. Тойота дилърите с техните надценки и така са подкарали Тойота към девета глуха.