IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes 300 SEL 6.3 Coupé Pininfarina - германец с италиански дизайн

Това необикновено купе е направено по поръчка на холандски бизнесмен на базата на модела W109

Купето на Mercedes, което ви представяме този път, 300 SEL 6.3. Тази конкретна кола е проектирана от Pininfarina и е поръчана от холандски бизнесмен, чиято самоличност никога не е била официално разкрита.


Mercedes 300 SEL 6.3 Coupé Pininfarina


Проектирането на 300 SEL 6.3 започва в средата на 60-те години на миналия век и достига кулминацията си с представянето на автомобилното изложение в Женева през 1968 г. Базирано на серията W109, този автомобил се задвижва от емблематичния V8 двигател с работен обем 6,3 литра. Идеята зад създаването на 300 SEL 6.3 Coupé идва от Холандия, и се заражда в ума на известен местен бизнесмен, който в средата на 60-те години на миналия век страстно иска Mercedes с две врати, чиято каросерия да бъде базирана на S-класата от поколение W109.

През 1968 г. той се обръща към Mercedes, където обаче категорично отказват да произведат напълно персонализиран модел, поради високите разходи, които това би довело. След известни дискусии с производителя, бизнесменът първо се опитва няколко месеца по-късно да купи шаси без каросерия, все още безуспешно, след това решава да си купи седан с дълга база и 8-цилиндров двигател.


Mercedes 300 SEL 6.3 Coupé Pininfarina


За всички естетически модификации той избира да се обади на известния италиански производител на каросерии Серджо Пининфарина, който също отказа първоначално, твърдейки, че шасито не е достатъчно твърдо, но в крайна сметка приема проекта. Няколко месеца по-късно, предлагайки на клиента обща цена от около 10 милиона лири. След като колата е докарана в централата в Торино, клиентът прави няколко заявки за персонализиране, всички документирани в оригиналните писма, които са запазени заедно с автомобила.

Например, бизнесменът е поискар от дизайнера повдигната шофьорска седалка „като на Rolls-Royce“, съчетана с намалена стъклена повърхност и делима и сгъваема задна седалка, както и по-добра шумоизолация при шофиране.


Mercedes 300 SEL 6.3 Coupé Pininfarina


Направата на каросерията започва през 1968 г. и след умели модификации от страна на производителя на каросерии от Торино, резултатът е революционен дизайн, който никога преди не е произвеждан от компанията.

Първата му публична поява се състои на щанда на Pininfarina на автомобилното изложение в Париж през 1970 г. пред пресата. След това купето е взето от клиента на 10 февруари 1971 г. и изнесено за Холандия. Оттогава автомобилът е бил продаван няколко пъти, последният път през август 2023 г. в САЩ за 350 000 долара, или 328 000 евро по текущия курс.


Повече снимки на уникалния Mercedes 300 SEL 6.3 Coupé Pininfarina ще видите в галерията:


0 от 500