IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lexus ще ползва мотора на GR Toyota, но не за спортна кола

Премиум-производителят подготвя малък SUV с около 300 коня

По-рано тази година Lexus представи най-малкия кросоувър в гамата си - LBX, като той по същество представлява луксозна версия на Toyota Yaris Cross. На свой ред този модел ползва основата на Yaris, която се предлага и във версия на Gazoo Racing с 1,6-литров бензинов турбомотор G16E.


Lexus LBX


Сега става ясно, че Lexus ще пусне версия на LBX със същия мотор. Според информация на японското издание Mag-X, именно LBX ще бъде първият модел извън Toyota, който ще получи малкия, но много мощен мотор. Той развива 300 к.с. и 400 Нм при GR Corolla Morizo Edition, докато при GR Yaris мощността му варира в зависимост от региона, но дори най-слабият вариант е повече от впечатляващ - 265 к.с.. и 350 Нм.

Подобно на двата хот-хеча, топ-версията на LBX, задвижвана от двигателя на GR, ще има задвижване на четирите колела и шестстепенна ръчна скоростна кутия. Кросоувърът на Lexus обаче ще бъде достъпен и с новата 8-степенна автоматична трансмисия с преобразовател на въртящия момент, която е собствена разработка на Toyota.


Lexus LBX


От Lexus засега не са коментира тези информации, но по-рано тази седмица представител на компанията обяви, че на автосалона в Токио през януари 2024 г. марката ще представи „високопроизводителен модел“ на базата на LBX.

В момента малкият кросоувър се предлага с хибридно задвижване с 1,5-литров двигател, развиващ 134 к.с. и 185 Нм. Това означава, че ако новата версия получи мотора на GR Yaris, тя ще бъде два пъти по-мощна от стандартния модел.


Още снимки на Lexus LBX - вижте в галерията:


0 от 500